Biztosítsunk hűvösebb környezetet a télen virágzó szobanövényeknek

Biztosítsunk hűvösebb környezetet a télen virágzó szobanövényeknek

Irány az ablakpárkány!

A mi szobáink túl melegek a legtöbb, télen virágzó szobanövény számára, ami rövidebb virágzási időhöz vezet. A szobai ciklámen, a szobai azálea, a begónia, a korallvirág és a flamingóvirág csak néhány példa azon növényekre, amelyek a téli hónapok alatt örvendeztetnek meg minket a virágaikkal. Fura módon telente nálunk hideg körülményeket kell biztosítani az egyébként meleg területekről származó fajoknak. Ha szeretnénk hosszan gyönyörködni a virágzásukban, igyekezzünk a megfelelő helyet találni számukra a lakásban.

Nyáron a mi klímánkon számtalan szobanövényt ki tudunk vinni a szabadba, de ősszel, amikor hidegebbre fordul az idő, telelőhelyre kell őket szállítanunk, például egy fagymentes üvegházba, télikertbe. Akinek erre nincs lehetősége, legalább egy alig fűtött szobába, lépcsőházban igyekezzen helyet találni számukra. Alacsonyabb hőmérsékleten hosszabb virágzásban gyönyörködhetünk.

telen viragzo szobanovenyeknek 03

A szobai azálea télen legjobban a 12 és 18 °C közötti hőmérsékleten érzi magát. Világos helyre állítsuk, de déli tűző nap ne érje. A kis, sűrűn elágazó bokrocska földjét tartsuk nedvesen, így bájos, fehér, rózsaszín, piros virágaival hetekig megörvendeztet minket.

A szobai ciklámenek is kitartóan, hónapokon át hozzák bimbóikat, amennyiben 18 °C körüli hőmérsékletet biztosítunk számukra. Ha a növény lógatja a virágfejeket, az általában a túl meleg környezet jele.

telen viragzo szobanovenyeknek 02

Még a melegházi növényeknek sincs szükségük trópusi hőmérsékletre télen. A tömött korallvirág még 18 °C-on is kitartóan virágzik. A begóniák is elviselik a hűvösebb környezetet. Lényeges azonban a világos hely, valamint a rendszeres öntözés mészben szegény vízzel. A latin-amerikai esőerdőkből származó flamingóvirágnak nem szabad közvetlenül a forró fűtőtest mellett elhelyezkednie, ugyanakkor 16 °C alá semmiképp se süllyedjen a hőmérséklet.

telen viragzo szobanovenyeknek 04

A virágzó szobanövények jobban kedvelik a hűvös, de világos helyet, például az ablakpárkányt. A fényhiány ahhoz vezethet, hogy a levelek barnulnak, és a növény nem hoz új virágokat. Fontos, hogy ne álljanak huzatos helyen a kedvencek, mert hamar ledobhatják a leveleiket. Ha szellőztetünk, tegyük arrébb a cserepeket.

telen viragzo szobanovenyeknek 05

A vízadagolást is a szoba hőmérsékletéhez kell igazítani, a föld a fűtés mellett gyorsan kiszárad, a hűvösebb helyen viszont tovább megőrzi a közeg a nedvességét. Ellenőrizzük a locsolás előtt, hogy szüksége van-e egyáltalán a növénynek vízre. Ha még vízben áll a cserép, pangó víz alakulhat ki, ami hamar a növény pusztulásához vezethet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR