Csempésszünk a lakásba tavaszi hangulatot a szobai kankalinnal – így virágoztassuk hosszan

Csempésszünk a lakásba tavaszi hangulatot a szobai kankalinnal – így virágoztassuk hosszan

Vágott virágként is mutatós.

Már az év elején ontja virágait, és ezzel tavaszi hangulatot varázsol a lakásba a népszerű szobai kankalin. Néhány apróságra odafigyelve elérhetjük, hogy a virágzás minél hosszabban tartson!

szobai kankalin tavaszi hangulat 02

A Délkelet-Kelet Ázsiából származó szobai kankalin gyönyörű növény, a többi kankalinfajtól eltérően februártól egészen nyárig hozza színes virágait. Európában a 19. század elején kezdett szobanövényként ismertté válni.

Kora tavasszal kezd virágozni, már februárban roskadásig vannak vele a virágboltok. A szép megjelenésű növény gondozása egyáltalán nem bonyolult, remekül érzi magát egy világos, nem túl napos helyen. Számos más kankalinfajhoz hasonlóan ez a növény is széles színskálában létezik: a sárgától a lilán és részben fehéren át a rózsaszínig, pirosig kapható. A virágok lehetnek kerekek vagy legyezőszerűek, rikítóak vagy pasztellszínben tündökölők.

szobai kankalin tavaszi hangulat 03

Az évelő, lágyszárú dísznövény akár 30 cm magasra is megnőhet, ideális tavaszi dísz az ablakpárkányban. Nagyon szépen mutat más tavaszi virágokkal együtt is, üde színfoltot varázsol a lakásba. Sőt, vágott virágként is mutatós a vázában, pohárban.

Nyáron a szabadba is kivihetjük a szobai kankalinunkat. Mivel nem bírja a hideget, az első fagyok megjelenése előtt mindenképpen be kell menekítenünk az ablakpárkányba.

szobai kankalin tavaszi hangulat 04

Világos, hűvös helyre állítsuk, ne süsse közvetlenül a nap. Ideális az északi fekvésű ablakpárkány.

10-20 °C között elviseli a szoba hőmérsékletét, minél hűvösebb helyen áll, annál hosszabban hozza virágait. Az öntözésénél fontos, hogy a gyökérlabdája ne száradjon ki teljesen. Langyos, mészben szegény vízzel locsoljuk, és a levekről a felesleges vizet öntsük le, mert különben berothadnak. A fő virágzási szakaszban februártól áprilisig kéthetente tápoldatozhatjuk, hogy minél tovább gyönyörködhessünk a virágaiban.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR