December a kiskertben: rendrakás és felkészülés a havazásra

December a kiskertben: rendrakás és felkészülés a havazásra

Pihenés apróbb munkákkal.

Télen pihennek a hobbikertészek, készülnek a következő szezonra. Azonban aki nem szeretne lazítani, ilyenkor is talál magának egy-két elfoglaltságot a kertben!

december kiskertben 02

A díszkertben még akad tennivaló

• Számos területet decemberben már hó fedhet. Azonban ahol nem érkezik meg a fagy és a fehér takaró, érdemes még egyszer kihúzni a gyomokat! Így tavasszal kevesebb munkánk lesz.

• Ellenőrizzük, hogy azokat a dézsás vagy kerti növényeket, amelyek nem jól tűrik a fagyokat, de mégis a szabadban kell átteleltetnünk, jól bebugyoláltuk-e? A biztonság kedvéért még egyszer vizsgáljuk meg, hogy megfelelően borítja-e őket a gyapjútakaró, fólia. Szeles, esős időben ugyanis elcsúszhat az anyag.

december kiskertben 04

• Ne felejtsük el a locsolást: télen is, a fagymentes napokon – de csak akkor – öntöznünk kell az örökzöldeket a kertben, vagy a nagy cserepekben lévő növényeket a balkonon. Ellenkező esetben teljesen kiszárad a földjük, és gyakorlatilag elpusztulnak tavaszig.

december kiskertben 03

• Erős havazásnál a cserjék és a fák nagyon erős hónyomásnak, terhelésnek vannak kitéve, amit nem szabad alábecsülni. Bár a hóborította mesevilág varázslatos fest, fontos hogy megvédjük a fászárúakat, rázzuk le a havat időben a kisebb ágakról, hogy azok ne törjenek el.

A veteményben is körül kell még nézni

• A káposztaféléket gyakorlatilag egész évben szüretelhetjük. Ha azonban sok hó esik, vagy egész nap szakad, előrébb hozhatjuk a betakarítást, egyébként is finomabb és zsengébb a zöldség, ha nem túl nagy.

december kiskertben 05

• A zöldségágyás már szinte teljesen üres, a nagy részét leszüreteltük. Sokan ilyenkor felássák a földet, így a földlabdák morzsalékosabbá válnak a fagyok segítségével. Ha a talaj nem túl kötött, agyagos, akkor erre az ásásra nincs feltétlenül szükség, az ásás ugyanis a talajban lévő hasznos állatokat is megzavarja, elpusztíthatja.

december kiskertben 06

• A sárgarépa, krumpli, alma, mogyoró, télen a hűvös pincében, raktárban várja, hogy felhasználjuk. Ellenőrizzük gyakran őket, mert ha egy-két darab penészedik, rohad, hamar elromlik az összes.

december kiskertben 07

• Most van itt az ideje a szerszámkészlet ellenőrzésének! Tartsuk őket karban, tegyük rendbe a gereblyéket, a metszőollót, a kapát, az ásót, stb. Tisztítsuk, élezzük meg vagy cseréljük, ha szükséges. Ne hagyjuk, hogy tavaszra megegye őket a rozsda!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR