10 apró tipp, hogy előbb-utóbb biokertünk legyen!

10 apró tipp, hogy előbb-utóbb biokertünk legyen!

Kezdjük kicsiben a változást.

Napjainkban már senkinek sem kell magyarázni, hogy a növényvédő szerek túlzott és gyakori használata ártalmas nem csak a Földünk, de saját egészségünk szempontjából is. Egyre többen döntenek úgy, hogy mellőzik ezeket, és igyekeznek kemikáliák nélkül kertészkedni. Már azzal is sokat teszünk magunkért, ha az alábbi 10 tippből 1-2-őt megfogadunk. Így lesz apránként egészséges növényekkel és hasznos állatokkal teli biokertünk.

1. Kövessük a természet példáját!

Dolgozzunk együtt a természettel, és ne ellene: legyen ez a mottónk! Nem kell szabályos rendre törekednünk, a százszorszépek vagy a pitypangok a zöld gyepben nyugodtan maradhatnak. Lehetnek elvadult sarkok, ahol csalán nő, és növényi trágyához képez alapanyagot. A lombot nem takarítjuk össze, hanem ott hagyjuk, hiszen a termesztéssel kivont tápanyagokat vissza is kell juttatni a talajba.

10 tipp biokert 07

2. A vegyes kultúra egészségesen tartja a növényeket

Ahol különböző növények nőnek egymás mellett, a kártevőknek, kórokozóknak kevesebb lehetőségük van letarolni az állományt. A zöldségek mellé bátran ültessünk fűszereket, ehető virágokat, például büdöskét, borágót vagy sarkantyúkát. Az aromájukkal, színükkel igazi különlegességet jelentenek, a gyógynövények pedig az illóolajok kedvező hatásával  örvendeztetnek meg minket.

3. Komposzt: a kertészek barna aranya

A szezon kezdetén, tavasszal terítsük ki a természetes trágyát az ágyásokra. A két ujjnyi vastag érett komposzt (kb. 6-12 hónapos) kiváló tápanyag az évelőknek, rózsáknak, díszfáknak. A veteményesben kb. 4 héttel az első vetések, ültetések előtt célszerű kijuttatni a komposztot.

10 tipp biokert 04

4. A levágott füvet, nyesedéket mulcsként használjuk

A levágott fű ideális a cserjék alatti talaj takarására. Az így borított talajban aktívabb a talajélet, a nedvesség hosszabb ideig megőrződik, így kevesebb öntözés szükséges. A nagy esőzéseknél a talaj nem mosódik le. Kiszárított levágott füvet vékony rétegben a veteményesben is leteríthetünk.

5. Mérgek nélkül harcoljunk a gyomok ellen

A gyom nem más, mint számunkra rossz helyen nőtt növény. A legjobb (és számunkra is a legegészségesebb) megoldás, ha kézzel látunk neki kigazolni az ágyást. Amennyiben ez nem lehetséges, próbálkozhatunk ecettel, sóval. Léteznek olyan készülékek, amelyek termikusan, hővel ölik ki a gyomokat.

10 tipp biokert 02

6. A tápoldatoktól a növények új erőre kapnak

A csalánból készült lé például számos növénynél használható. Ehhez 1 kg friss, zöld növényt kell apróra vágnunk és 50 literre feltölteni vízzel. Fontos, hogy ne használjunk fémtartályt a munka során! Egy adag kőzetliszt a kellemetlen szagot is megköti. Az erjedés során gyakran kevergessük, és ajánlatos hálóval lefedni, különben piszok és mindenféle állat eshet bele. A hőmérséklettől függően, 1-2 hét alatt használható, érett trágyát kapunk. Kijuttatásnál hígítsuk, pl. dugványnál egy rész csalánlevet 10 rész vízzel öntsünk fel (más esetekben akár 1:50 is lehet az arány).

10 tipp biokert 06

7. Támogassuk a természetes segítőinket!

A kertész több segítőre is találhat a kártevők elleni küzdelemben. Ezeknek a segítő állatoknak otthonos környezet kell teremtenünk a kertben: a madarakat sövényekkel, gyümölcstermő cserjékkel csalogassuk oda. Tegyünk ki fészekrakó dobozokat, madáritatót. Ha jól érzik magunkat nálunk, sok hernyótól és kártevőtől mentenek majd meg. Ne feledkezzünk el a  rovarhotelről sem.

10 tipp biokert 03

8. Egy titok: a zöldtrágya

A zöldtrágya segít a talajminőség javításában. A csillagfürt vagy a cukorborsó után különösen sok nitrogén halmozódik fel a talajban, de a lóhere, a napraforgó és a mustár is gazdagítja a talajt. A télen megfagyott növényeket is beforgathatjuk tavasszal a talajba.

9. Használjuk biomagokat, palántákat

Részesítsük előnybe a biomagokat (rengeteg ilyen vetőmag kapható), vagy az ökológiai gazdálkodásból származó palántákat, növényeket, cserjéket. Keressük fel a magbörzéket, piacokat, ahol gyakran találhatunk tájfajtákat, régi magyar fajtákat is.

10 tipp biokert 05

10. Válasszunk rovarbarát növényeket

A méhbarát kert nem csak a rovarok beporzó tevékenysége (és a sok-sok virág) miatt fontos, hanem azért is, mert a méhek világszerte nagy bajban vannak. Ügyeljünk arra, hogy mindig legyen valami, ami virágzik a kertünkben. Csalogassuk oda a pillangókat is!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR