Cserépben nevelt menta

Cserépben nevelt menta

Az erkélyen kiválóan megterem. Levelét egész évben használhatjuk a salátákhoz, italokhoz, édességekhez. Ráadásul frissen sokkal finomabb!

A menta is olyan, amit - az ízét - nem nagyon kell bemutatni. A növény nálunk is megterem, egy nagyobb cserépben erkélyen is nevelhető. A menta szaporításának legegyszerűbb módja a dugványozás, magokkal szinte lehetetlen. Ahol egyszer gyökeret ereszt, onnan szinte kiírthatatlan! Kezdő kertészek szapora növénye.

Felülről

A levelét használjuk leginkább, salátákhoz (sóshoz és édeshez egyaránt), mártásokhoz és italokhoz, meg ételdíszítésre. Nem keverendő össze a borsmentával, aminek kicsit más a zamata!

A menta némely görög, török és arab étel fűszerezésére is használatos, a friss levele, szára vagy virágai - csak úgy - kézzel morzsolgatva és szagolgatva is élvezetesek. Italok ízesítésénél elsőre biztosan a Mojito koktél jut eszünkbe, de nagyon finom limonádéhoz is, vagy gyümölcslevekhez, bóléhoz, érdemes kísérletezni. A zamatát illóolajtartalma adja, ennek kiszabadítására kanállal vagy jéggel kicsit össze kell nyomni. Szörp és likőr készítésére is használják, meg az édességekhez is (hacsak nem szintetikus aromát) és értékes gyógynövény.

Görögdinnyével
Mentás görögdinnye saláta Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Gyógyhatásai: enyhe fájdalomcsillapító, emésztés-elősegítő, fertőtlenítő, vírusölő. Illóolaja fejfájás, idegesség ellen, és napégésre hűsítőként (nem közvetlenül a bőrre!!) is hatásos.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR