Illatok és ízek hozzák a jó hangulatot

Illatok és ízek hozzák a jó hangulatot

A forralt bor és a gyógynövényes fürdő jótékonyan hat a kedvünkre. Erősíti a felnőttek és a gyerekek szervezetét a tengeri sóhoz adott fenyőtű, orbáncfű, kamilla, rozmaring, kakukkfű és narancshéj keveréke.

Nem győzöm elégszer hangoztatni abbéli véleményemet, hogy a mi tájainkon a szőlő a leghumanizáltabb kultúrnövény, amelynek az év minden időszakában szüksége van a gazdájára, a gazdájának meg a szőlőskertjére. Még télen is, amikor "a hordók kotyogó bora erjed", sőt később is, mindaddig, amíg el lehet kezdeni az első, tavaszi munkát, a költői elnevezésű harmatgyökerezést. De ez a kapcsolat a szőlőtőke és a gazdája között egész évben, kiegyensúlyozottan kétoldalú, hiszen a szőlősgazda - amikor csak teheti - a kellő mértéket betartva "derűs kedvvel borocskáit issza ".

Frissítő fürdő

A zord, hideg estéken egy pohár bor elfogyasztása után - akár csak az élet örömeit fenékig élvezni tudó rómaiaknál - jól eshet a felfrissülés a gyógynövényekkel üdített fürdőkádban . Manapság sokféle fürdőkészítmény kapható a kereskedelemben, de még kedvesebb - és talán hatékonyabb is - a fürdőzés a kertben termett gyógyfüvek használatával.

Kamilla

A gyógyfürdők speciális hatása évszázadok óta ismert és elterjedt. Frissítő fürdő készül a csalánlevélből, a százszorszép hajtásaiból, a rozmaring, a zsálya, a kakukkfű hajtásaiból és a fenyőtűkből. Az idegeket nyugtatja, és az izmokat lazítja a kamilla, a levendula, a hársvirág és a citromfű. Bőrtisztító hatása van a fürdővízbe tett kakukkfűnek , a zsurlónak és a gólyaorrnak. Erősíti a felnőttek, az idősek és a gyerekek szervezetét a tengeri sóhoz adott fenyőtű, orbáncfű, kamilla, rozmaring, kakukkfű és narancshéj keveréke.

A gyógyfüvek illóolaj tartalma megnyitja a pórusokat és salaktalanítja a szervezetet. Az illóolajak jobban keverednek a vízzel, ha abba kevés tengeri sót, tejet vagy mézet is öntünk. A gyógyfüvekből pedig ajánlatos forrázatot készíteni és azt önteni a vízbe, vagy a füveket vászon (tüll) zacskóban a fürdővízbe áztatni.

És ne tessék megfeledkezni egy remek hazai terményről, a szivacstökről (luffatök), amelynek szivacsos állományú termése kiválóan alkalmas - fürdés közben - a bőr masszírozására.

Saláta frissen

Érdemes feleleveníteni a kerti zsázsával kapcsolatos tapasztalatainkat is, mert ez egy jellegzetes téli, friss zöldség. Különleges értéke, hogy ha a barna magjait földdel megtöltött tálkába vagy cserépbe elvetjük, és azt meleg, világos helyen, rendszeresen öntözve tartjuk, akkor 6-8 nap alatt kikél és további két hét múlva már fogyaszthatók is a 6-8 cm. magas, leveles növénykék. Ezeket ajánlatos ollóval levágni, mert, ha kihúzzuk őket a földből, akkor a gyökereikhez hozzátapadt talajmorzsákat szinte lehetetlen lemosni!

A kerti zsázsa hajtásai kellemesen csípősek, torma zamatúak, szendvicsek, vajas kenyér ízesítésére, körítések, húsok, töltelékek fűszerezésére, vegyestálak díszítésére alkalmasak. A zsázsa levélkéi karotin, B- és C-vitamint tartalmaznak. A népi gyógyászat vértisztító, gyulladást csökkentő, vizelethajtó és idegerősítő hatását hangoztatja.

Zsázsa

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR