Virágos fürdőt vennék, illatfelhővel

Virágos fürdőt vennék, illatfelhővel

Körömvirág, kamilla, menta, rozmaring, kakukkfű, majoránna, levendula: ezek az akár cserépben is nevelhető virágos fűszernövények és gyógynövények kiválóak arra, hogy illatos fürdővizet készítsünk belőlük. Ráadásul gyógyhatásuk is érvényesül a vízben!

Mindegyik növény tartható cserépben, vagy termeszthető virágos- vagy zöldséges-kertben, illetve saját fűszerkertben.

Kivétel nélkül valamennyinek létezik többféle felhasználása, hiszen amellett, hogy a fürdővízhez adagoljuk, számos konyhai és gyógyászati célú alkalmazásuk ismert.


KÖRÖMVIRÁG

A körömvirág, más néven kalendula a kiskertek közkedvelt növénye, magassága elérheti a fél métert. A sárga és narancs színváltozatban ismert növény vágott virágként is mutatós.

Körömvirág

Körömvirágos lemosó

4 evőkanál olíva- vagy mandulaolaj
2 evőkanál szárított körömvirág
Néhány csepp ibolya-, narancsvirág- vagy rózsakivonat

Forró vízzel teli edényre helyezett tálban melegítsük fel az olajat. Keverjük bele a szárított virágot, majd mérsékelt lángon főzzük tovább 30 percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze a virágkivonattal.


LEVENDULA

A virágoskertek másik népszerű növénye, a levendula a potpourri-k közismert összetevője. Akár 1 méter magasra is megnőhet, de a szegélynövénynek ültetett törpe változatai mindössze 40-50 cm magasak.

Levendula

Levendulaecetes hajöblítő

Töltsünk meg egy 1 literes befőttesüveget félig a levendula levelével és virágával. Öntsük fel fehér ecettel, majd az üveget zárjuk le gondosan műanyag fedővel. Tegyük sötét helyre - kamrába, konyhaszekrénybe - 3-4 hétre. Ennek letelte után keverjünk össze egy rész levendulaecetet egy rész desztillált vízzel, és így használjuk fel samponos hajmosás után öblítőként.


KAMILLA

A kamillatea népszerűségének köszönhetően a növényről sokunknak azonnal a relaxáció jut az eszébe. Ez az évelő 10-30 cm magasságúra nő meg és apró, százszorszépre emlékeztető virágokkal gyönyörködteti a szemet.

A kertben talajtakaróként vagy járdalapok közé és szegélynek ültessük, leginkább olyan helyekre, ahol ritkábban közlekedünk.

Kamilla

Kamillás lemosótej
(Hűtőben tartandó, 2-4 napig lehet felhasználni!)

Egy csésze meleg tejet öntsünk tálba. A tejet végig tartsuk melegen, de ne forraljuk, és megbőrösödni se hagyjuk. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk kivitelezni, ha a tálat forró vízzel teli edényre helyezzük. Adjunk a tejhez 3 evőkanál frissen szedett kamillavirágot. Időnként keverjük meg, de óvatosan, hogy össze ne zúzzuk a virágokat. Főzzük mindaddig, amíg a tej erős kamillaillatot nem kezd árasztani. Átszűrve töltsük kisebb üvegekbe. Kiválóan alkalmas zsíros bőrre.


MAJORÁNNA

Bár a majoránnát a legtöbben gondolatban a konyhával társítják, a növény a gyógynövényes fürdők egyik nagyszerű hozzávalója.

Használhatjuk továbbá különböző teákban, valamint tölthetünk belőle az elalvást segítő gyógynövényes aromapárnákba is. A majoránna rendkívül erős illatú növény, amely a virágoskertekben apró, fehér virágaival pompázik. Magassága elérheti az 50-60 cm-t.

Majoranna

Illatos fürdőzsák

Készítsünk illatos fürdőzsákot kedvenc gyógynövényeinkből! Keverjünk össze 1/4 csésze majoránnát 2-2 evőkanál mentával és levendulával. Szárított növény esetén a megadott mennyiség felével számoljunk.

A keveréket töltsük egy muszlinból varrt zsákocskába és húzózsinórral kössük be a száját. Egyszerűbb megoldásként a növényeket akár egy zsebkendőnyi muszlinanyagba is beköthetjük. Helyezzük a zsákot 15-20 percre 1 liter forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk kihűlni. Öntsük a vizet a fürdővízbe és a zsákot is helyezzük bele.


MENTA

El tudunk-e képzelni a mentánál frissítőbb növényt, ha gyógynövényes fürdőről van szó?

Borsmenta

Borsmentás tonizáló

1/2 l ecet
1/2 l desztillált víz
1 csésze mentalevél

Tegyük a hozzávalókat egy üveg- vagy zománcozott edénybe és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről. Öntsük át az egészet egy befőttesüvegbe és hagyjuk a leveleket négy napig ázni. Szűrjük le, töltsük kisebb üvegekbe, majd zárjuk le dugóval.


ROZMARING

A rozmaring az egyik örök kedvenc az aromás gyógynövények között. Ennek az egyik oka alighanem az lehet, hogy a dekoratív örökzöld cserje ágai a karácsonyfára emlékeztetnek, az illata pedig talán még a fenyőénél is finomabb.

Másfél méteresre is megnőhet, és bár konténeres növényként is tartható, lakásban legtöbbször nehezen teleltethető át.

Rozmaring

Rozmaringos hajápoló

Használhatjuk hajunk sötétítésére, valamint hajkondicionálóként, illetve -erősítőként.

Elkészítés főzéssel : Töltsünk meg egy befőttesüveget frissen szedett rozmaringgal, majd öntsük fel napraforgó- vagy mandulaolajjal. Helyezzük bele az üveget nyakig egy vízzel töltött edénybe és közepes hőmérsékletre melegítsük fel. Mérsékelt lángon főzzük legfeljebb három órán keresztül. Filterpapíron vagy ruhán keresztül szűrjük át és töltsük barna üvegbe.

Főzés nélkül : Kövessük a fenti utasításokat, de ebben az esetben főzés helyett az olajat napos ablakpárkányra helyezzük nem több mint három hétre. Az eljárást megismételhetjük úgy is, hogy az átszűrt olajba friss növényt helyezünk, így erősebb olajat kapunk.

Felhasználás: Az olajat oszlassuk el egyenletesen a hajunkon, ezt követően húzzunk rá műanyag sapkát és tekerjük körbe a fejünket egy jó meleg törölközővel. A következő 30 percre vonuljunk el a lakás egy kellemes zugába egy jó könyvvel, majd jöhet a samponos hajmosás.


KAKUKKFŰ

A kakukkfüvet klímától függően tarthatjuk lakásban, illetve termeszthetjük kerti növényként is. Ez a tetszetős növény meglehetősen alacsony, 30 cm-nél rendszerint nem nő magasabbra.

Leghelyesebb, ha évelők köré szegélynövénynek ültetjük. Nyaranta apró, sápadtrózsaszín virágaival bájol el.

Ennek a gyógynövénynek hosszú, kánikulai napok végén vehetjük leginkább hasznát, ugyanis kiválóan használható szagtalanítóként. Lábáztató vízbe téve nyugtatja és szagtalanítja a fáradt végtagot. A felhasználáshoz szórjuk kakukkfű és rozmaring maroknyi keverékét 1 liter forrásban lévő vízbe, főzzük 15 percig, hagyjuk kihűlni, majd öntsük a fürdő- vagy lábáztató vízbe.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR