Izgalmas recepteket mutatunk a sárga és vörös húsú batáta konyhai elkészítésére.
Az édesburgonya hasonló a burgonyához, ugyanúgy főzhető, süthető, még sincs rokonságba vele, hanem a szulákfélék családjába tartozik. Tényleges rokonai a sövényszulák és a hajnalka, amelyeket nálunk szép virágai miatt telepítenek.
Kolumbusz Kristóf az édesburgonyát, más néven batátát az Újvilágból hozta át Európába. Csak meleg égövi területen termesztik, és nem tudta felülmúlni a burgonya népszerűségét.
A gumónak édeskés, lisztes íze van, ami magas cukortartamának köszönhető. Ez némileg kalóriadúsabbá teszi a burgonyánál. A vörös húsú fajták értékes vitamintárolók, mert húsúk igen sok béta-karotint tartalmaz, amely védi a szervezetet a szabadgyököktől. A termesztéséről korábban már itt írtunk >>
Formájukat tekintve a golyótól a hosszúkás orsóformáig változatosak, súlya a 2 kg-ot is elérheti. Kapható a kívülről bíborvörös és belül lazacszínű, illetve a világosbarna héjú és fehéres gyümölcshúsú fajtája is. Minél sötétebb a gyümölcshús, annál puhább és szaftosabb.
Az édesburgonyát sokféle módon, ízletesen el lehet készíteni és tudja pótolni a burgonyát. Többnyire a megmosott gumókat héjában 15-20 percig főzik. Nagyon ízletes lesz, ha villával megszurkáljuk, olajjal bekenjük, fóliába tekerjük majd kemencében a forró hamuban, vagy grillen megsütjük. Ezután felvágjuk, kikanalazzuk a belsejét, sózzuk és egy kis vajjal megkenve fogyasztjuk.
A batáta kiváló köret, ha pürét készítünk belőle, fűszerekkel, tejszínnel ízesítjük, majd jénai tálba téve a sütőben újra átsütjük. Nyersen is ehető, reszelve salátákba téve. Kellemes aramája jól illeszkedik a rozmaringhoz, zsályához, curryhoz, kakukkfűhöz, csilihez és a fokhagymához. Chipset is készíthetünk belőle.
Következzen most 2 receptötlet:
Batátafelfújt
Hozzávalók:
10 dkg sárgarépa, 10 dkg hagyma, 10 dkg karfiol, 35-40 dkg édesburgonya, 35-40 dkg burgonya, 4 dkg gyömbér, bors, só, olívaolaj, tökmag, szerecsendió ízlés szerint.
Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk, a hagymát felvagdossuk, a sárgarépát meghámozzuk és a karfiollal együtt durvára reszeljük. Egy széles serpenyőben kevés olívaolajat felforrósítunk, beletesszük a karfiolt, sárgarépát, hagymát és 5-6 percig pároljuk. Hozzáadjuk a gyömbért, szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. Hagyjuk, hogy a főzőleve elpárologjon. A burgonyát és az édesburgonyát megmossuk, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy mély tepsik kikenünk vajjal, az aljára felváltva rakjuk az édesburgonyát és burgonyát, megszórjuk borssal és sóval. Erre rátesszük a zöldségtölteléket, újra befűszerezzük és megszórjuk tökmaggal. Sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A karfiol helyett gombát is használhatunk, melyeket keskeny csíkokra szeletelünk.
Batátapüré sárgarépával
Hozzávalók:
3 db sárgarépa, 2 db édesburgonya, 1 fej hagyma, 5 dkg vaj, fél citrom leve, 1 teáskanál curry-por, 2 evőkanál tejföl, só.
A hagymát, sárgarépát, édesburgonyát meghámozzuk, egyforma kockákra szeleteljük, beletesszük egy fazékba és sós vízben megfőzzük. A vajat egy lábosban felforrósítjuk, a curryt abban keverés közben megfonnyasztjuk és a citromlével feleresztjük. A megfőtt zöldséget leszűrjük és hozzáadjuk a vajhoz, beletesszük a tejfölt és kézi habverővel pépesítjük.