Készítsünk egyszerűen rostos gyümölcslevet néhány kiló almából és répából, a hobbikert.hu 'házikubu' receptje alapján. Hasznosíthatjuk az üres üvegeket és hosszan eltartható, színtiszta gyümölcslevet nyerünk.
Gyerekzsúrra készültünk. De hogy ezúttal ne csak bolti üdítőital kerüljön az asztalra, nekiálltunk készíteni sok répa és alma felhasználásával egy finom, házi gyümölcs-zöldséglevet. Remekül sikerült, a rostos ivólé nem csak a gyerkőcöknek, nekünk, felnőtteknek is nagyon ízlett!
Hozzávalók kb. 4 liter ivóléhez:
- 1,5 kg savanykás alma
- 1 kg sárgarépa
- 2 db narancs vagy mandarin
- 2 db citrom
- 30 dkg kristálycukor
- késhegynyi citromsav
- késhegynyi borkén
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az almákat mossuk meg, hámozzuk meg, magházukat távolítsuk el. Vágjuk nagyobb szeletekre, majd azonnal tegyük citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg. A répát pucoljuk meg, karikázzuk fel.
Az almát és a répát külön-külön tegyük fel bő vízben főni.
Miután puhára főttek, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük, majd öntsük össze egy kellően nagy lábasba.
Adjuk hozzá a narancsok és a citrom levét, a kristálycukrot, citromsavat, borként és a csipet sót. Kóstoljuk meg: ízlés szerint tehetünk még bele cukrot vagy citromlevet. Cukor helyett mézet, nyírfacukrot is használhatunk.
Egyet forraljunk még rajta, majd töltsük üvegekbe.
Rakjuk száraz dunsztba, amíg teljesen ki nem hűlnek az üvegek.
Felbontás után tároljuk hűtőben. Kezdődhet a parti!