Cserépben: azték borostyán, konyhában: édesburgonya

Cserépben: azték borostyán, konyhában: édesburgonya

A gyökeréért termesztett, Amerika trópusi vidékein őshonos növény nem csak az őslakosok eledele, hanem érdekes szobadísz is lehet. Bemutatjuk a nevelését.

A tudományos neve (Ipomoea batatas) mutatja, nem borostyán, hanem kúszó (csüngő) szárú édesburgonya, vagyis egyfajta batáta. A szulákfélékhez tartozik, a hajnalkafélék családjába, így a burgonyához nem fűzik rokoni szálak.

Alapismeretek

Gumós évelő hazájában, de fagyérzékenysége miatt a mérsékelt égöv alatt csak egynyáriként használható. Legalább 11°C hőmérsékletre van szüksége. Persze lakásban lehet évelő is.

A gyökér húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.

Levele fajta szerint zöld, vagy piros, szára hajlékony, rajta váltakozó állású, szív alakú, 3-osztatú levelekkel. Nevelése szerint elfekvő, vagy kúszó, 1-3 m-es szárakkal. Gyors növekedésű. Virágai ritkán termékenyülnek, csak egy napig élnek, színük lehet fehér, lila vagy rózsaszín. Toktermésében kemény, fekete magvak vannak.

Virágzik

Így próbálkozzunk a termesztéssel

Szaporítása a gumóival a legegyszerűbb, tél végén, védett helyen, homokos földkeverékben. Édesburgonya gumót hipermarketekben vásárolhatunk szinte egész évben, de láttunk már növényt is a hipremarket kertészeti részlegén.

Lehet a gumót félig vízbe merítve hajtatni, nem fontos, hogy melyik felét éri a víz.

Édesburgonya

A vízben legyen egy kis darab faszén, melyet 2 hetenként cserélnek, a gyökérrothadás megelőzésének céljából. Gyökerei 1 hét múlva jelennek meg, levelei 3 hét múlva. Amikor a hajtások 10-15 cm hosszúak, akkor már dugványozhatók, 20-23 °C fokon. Májusban, miután meggyökeresedtek a dugványok, ki lehet ültetni a szabadba a növénykéket.

Édesburgonya

Magvetéssel is szaporítható, melegvizes áztatás után (batáta néven érdemes keresni a magot, általában biotermesztőknél lehet kapni). Talaja lehet bármilyen kémhatású, de üde, jó vízáteresztő legyen. Lombozata csak jó nitrogénellátás mellett gyarapodik gyorsan. Napos helyre ültessük!

Végezetül találtunk a YouTube-on egy remek kis videót is:  igaz, a fókusz nem tökéletes, de az elbeszélő tökéletesen összefoglalja az "édespityóka" szaporításának alapjait :)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR