Várjuk már az idei havat, az ablakon kinézve lessük a szép hóesés érkezését, a száncsengő csilingelését, egy szóval a karácsonyt. Minden család készülődik az ünnepre, ajándékok lepik el a rejtett zugokat, előkerülnek a féltett díszek a fenyőfához. A háziasszonyok számára ilyenkor nagy feladat a karácsonyi menü összeállítása.
Manapság gondolni kell a takarékosságra is, nem mindegy a költségek alakulása a családi büdzsé szempontjából. Ezért böngésszük az akciós újságokat: keressük az olcsóbb, de még mindig megfelelő minőségű termékeket. Ezek sorába illeszkedik az édesburgonya! A karácsonyi nagybevásárlás előtt számos akció érinti ezt a kiváló zöldséget.
Az átlag magyar családok körében nem túlzottan ismert és kedvelt ez a burgonyafajta. Itt mindjárt le kell szögeznünk, hogy az édesburgonya tulajdonképpen nem burgonya. Rendszertanilag nem tartozik a burgonyákhoz, csak az alakjuk miatt hasonlítanak egymásra. Az édesburgonya tulajdonképpen batáta, a módosult szárból kifejlődő gumót fogyasztjuk, amely akár két-három kilósra is megnőhet. A magyar boltokba kerülők azonban átlagosan 20-50 dekásak. Vásárláskor nagyon kell figyelnünk, hogy csak sérülésmentes darabokat vegyünk, mert a sérüléseknél gyorsan megpenészedhetnek és mérgezőek lehetnek. Ne tároljuk hűtőszekrényben. Száraz, hűvös hely jobban megfelel erre a célra.
Magyarországon kevés karácsonyi asztalra kerül ez a kiváló köret, pedig aki jobban megismerkedik vele, biztosan megkedveli, beiktatja étrendjébe. A 2-es típusú cukorbetegek számára fokozottan ajánlott, glikémiás indexe jóval alacsonyabb, mint a hagyományos burgonyáé, magas C-vitamin és fehérje tartalma van. Nem mellékes a benne rejlő nagy mennyiségű A-vitamin sem. Az íze könnyen megszerethető, édeskés zamata a gyerekeket is elbűvöli.
Sokféle receptet találhatunk a különböző szakácskönyvekben, internetes oldalakon.
Az egyik legegyszerűbb a fűszeres édesburgonya hasábok
- Az édesburgonyát meghámozzuk, ujjnyi vastag hasábokra vágjuk.
- Olajos fűszerkeverékben megforgatjuk, majd pihentetjük.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, egy rétegben elterítjük a batátánkat, majd 220 fokon kb. 20 percig sütjük. Sütés közben ajánlott megforgatni az egyenletes átsülés érdekében.
Biztosan sokan szeretik a hagyományos burgonyából készült tócsnit. Édesburgonyával keverve egészen újjá varázsolhatjuk nagymamáink tócsniját. Fele-fele arányban keverve a batátát és a burgonyát egy pikáns ízű ínyencséggel kényeztethetjük el családunkat.
A magyar konyha, a karácsonyi menü elengedhetetlen része a leves. Erről sokunknak Szindbád juthat eszébe. Ahogy Latinovits tudta enni a húslevest, úgy senki más nem tudta és nem is fogja tudni! Az édesburgonyából készíthetünk krémlevest is, meglepve szeretteink ízlelőbimbóit. Talán nem a szokásos halászlé helyett, azért az túl nagy változás lenne, de karácsony másnapján talán már megpróbálkozhatunk ezzel az újdonsággal.
A krémleves elkészítéséhez
- lilahagymát és fokhagymát olajon pároljunk üvegesre, majd adjuk hozzá a megpucolt és feldarabolt édesburgonyát.
- Forraljuk fel és utána addig főzzük fedő alatt, amíg a burgonya puha nem lesz. Közben adjunk hozzá egy finom húsleves kockát.
- Amikor puha lett a burgonya, kevés tejszínt öntsünk hozzá és turmixszoljuk krémszerűre.
- A krémleves ízesítését sokféle módon variálhatjuk, itt kiélhetjük kreativitás utáni vágyunkat.
Sajnos nem mindig akciós az édesburgonya, szokásos ára jóval a normális burgonya ára felett van, de tápértékét, ízét tekintve megéri beiktatni étrendünkbe. Az igazi szezonja októberben kezdődik és tavaszig, március végéig tart. Ekkor érdemes vásárolni, mert hosszabb tárolása nem megoldható magas nedvességtartalma miatt.
Az internet tele van receptekkel. Aki nem járatos még a konyhában, annak sem reménytelen az, hogy összeállítson egy ünnepi menüt, hiszen lépésről lépésre meg lehet nézni akár videón is, mi hogyan készül el. Bátorság, menni fog! Jó étvágyat kívánunk!