Egész télen C-vitaminnal lát el a burgonya

Egész télen C-vitaminnal lát el a burgonya

Vitaminmegőrző elkészítés.

A burgonya valamikor dísznövényként érkezett Európába, bájos, lila virágai és dús lombozata miatt ültették. Senkinek sem jutott eszébe, hogy a föld alá nézzen, netán megpróbálja feldolgozva elfogyasztani azt, amit ott lát. A Dél-Amerikából származó növény a 16. század közepén került spanyol közvetítéssel a kontinensre. Mezőgazdasági jelentőségét csak jóval később, a 18. században ismerték fel.

Egy év után váltsunk

A burgonya termesztésénél egy fontos alapszabályt kell betartanunk: ahol az előző évben termesztettük, a következő évben más zöldséget vagy gabonát kell vetnünk. Ellenkező esetben számos betegségre számíthatunk: gomba, baktérium, vírusbetegségek mellett a fonálférgek, rovarkártevők is megjelenhetnek. Széles körben elterjedt a barnarothadás, amely különösen nedves időben barna foltokat okoz a száron, leveleken, végül akár az egész növény elpusztulhat.

A betakarításra érett krumplit onnan ismerjük fel, hogy a lombozata elszárad. Csak akkor ássuk ki a gumókat, ha az időjárás száraz, a hőmérséklet 12 °C felett van. A tároláshoz ideális egy pince. Lehetőleg sötét legyen, és 6 és 9°C közötti hőmérséklettel. Ha túl meleg van, a gumók csírázásnak indulnak, túl hidegben pedig a keményítő cukorrá alakul. Semmiképp se mossuk meg tárolás előtt a gumókat, mert gyorsan rothadásnak indulnak!

burgonya egesz telen 02

Nem mindegy, hogy készítjük el

A krumplit mindig a héjával együtt kell megfőzni. Így ugyanis csak kevés vízben oldódó vitamin megy kárba. A legjobban akkor tudjuk a vitaminokat megőrizni, ha a gumókat a már forró vízbe helyezzük.

Bár a krumplival kapcsolatban sok tévhit kering, az egyszerűen nem igaz, hogy kövérré tesz, ha sokat fogyasztunk belőle.100 g burgonya csak 77 kcal-t tartalmaz. Ugyanakkor a gumó gazdag C-vitaminban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, emellett 16 % szénhidrátot tartalmaz. Persze ha zsírosan, olajosan készítjük, akkor valóban felesleges kilókat szedhetünk magunkra (ld. hasábburgonya). A legjobb, ha egy kis vajjal, sóval a sütőben sütjük meg ezt a zöldséget. Amennyiben sütőben, vagy gőzölve készítjük el, a legtöbb vitamin megőrződik.

burgonya egesz telen 03

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?