Ezeket a szabályokat tartsuk be a burgonya téli tárolásánál

Ezeket a szabályokat tartsuk be a burgonya téli tárolásánál

Irány a pince!

A kellően érett és egészséges, ép burgonya hónapokon keresztül raktározható. Ehhez azonban az szükséges, hogy odafigyeljünk néhány szabály betartására.

A krumpli betakarításához ideális időpont akkor jön el, amikor a lombozat elszárad, a gumó héja feszes, a termés pedig könnyen lehúzható a szárról. Még 2 hétig a földben hagyhatjuk a burgonyát, amíg nincs fagy.

Fontos, hogy a földben teljesen megérjen, mivel a túl korán felszedett gumók nem tárolhatóak sokáig. Az érettséget a fajta mellett az időjárási körülmények, a talajtípus és a tápanyag-ellátottság is befolyásolja.

burgonya teli tarolasanal szabalyokat 03

A sérült, károsodott gumókat már a betakarításnál tegyük külön. Ezeket hamar dolgozzuk fel, mert nem tárolhatóak túl sokáig. Keressünk nekik egy esővédett helyet, amíg megszáradnak és a tároló helyiségbe kerülnek. Nyugodtan hagyjuk a rátapadt földet a krumplin, ez védi a kiszáradástól.

Annak érdekében, hogy a burgonyát a lehető legtovább frissen tartsuk, hűvös (4 és 8 °C közötti), de fagymentes és száraz helyen kell tárolni. Egy fűtetlen pincehelyiség például ideális. A hőmérsékletnek nem szabad 4 °C alá süllyednie, mivel akkor a keményítő cukorrá alakul és az íz megváltozik. Vastagon szalmába bugyolálva (szigetel és véd a fénytől), egy védett helyen akár a szabadban is tárolható.

burgonya teli tarolasanal szabalyokat 02

Ha kellően sötét a raktár, a krumpli nem hajt ki. A tároláshoz használjunk farekeszt, fonott kosarat vagy zsákokat, ezek kellően szellősek.

Ügyeljünk arra, hogy az olyan gyümölcsök, mint az alma, a körte, a szilva vagy a banán, etilént termelnek az érésük során, így ha együtt tároljuk őket a burgonyával, utóbbi gyorsabban csírázásnak indul.

Rendszeresen ellenőrizzük a tárolás során a zöldséget, dobjuk ki a rothadó, penészes krumplit, mert nagyon hamar tönkreteszi a környező gumókat is.
Ritkán előfordul, hogy a krumpli kicsírázik a téli raktárban, a túl magas hőmérséklet vagy a fény hatására. Nem kell rögtön kihajítanunk a gumókat, amíg maga a krumpli feszes és nem roggyant össze, addig egyszerűen vágjuk le róla a hajtásokat.

A túl sok szolanin – ami egy enyhén mérgező vegyület, gyomorproblémákat, fejfájást, hányingert okozhat – akkor szabadul fel a krumpliban, amikor a hajtások 3 cm hosszúak. Az erősebben kicsírázott gumóktól szabaduljunk meg és a zöld részeket is nagyvonalúan vágjuk ki.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR