Egy darabka trópus a szobában: a rákvirág

Egy darabka trópus a szobában: a rákvirág

Zöld levéltömeg.

A rákvirág (Aglaonema)  a kontyvirágfélék családjába tartozó, Dél-Ázsia erdeiben honos növény. Vadon a trópusi növény a fák alatt él, ezért az egzotikumot nálunk is félárnyékos, árnyékos helyen kell tartani, legfeljebb 20 °C-os helyiségben.

Teljesen napfény nélkül azonban nem élhet, a rendszertelen vízellátás viszont nem jelent problémát számára. A földlabdája csak enyhén legyen nedves, a pangóvizet kerüljük. Télen kevesebb vizet tolerál, ezért a földjét hagyhatjuk egy kicsit kiszáradni.

A szobanövényt terjedelmes levelek, könnyen gondozhatóság és erőteljes levegőtisztító tevékenység jellemzi. A kifejlett növény akár 1 méter magasra is nőhet. Hetente kétszer azonban ajánlatos a növényt permetezni a takácsatkák ellen. A levelek mindkét oldalán időnként le kell törölni a port, hogy jobban lélegezzenek.

A levelek haragoszöldek, csúcsuk hegyes. Több faj, illetve kertészeti változat leveleit sárgás vagy fehéres foltok, csíkok tarkítják.

Zöldes fellevelű, jelentéktelen külsejű torzsavirágzatában zöldesfehér virágok nőnek. Mivel a virágok sokszor a levelek alatt rejtve maradnak és kevés díszértéket képviselnek, érdemes eltávolítani őket, hogy ne vegyenek el túl sok energiát a növénytől. Termése piros, ovális bogyó.

Gyerekek mellett legyünk körültekintőek, ugyanis a növény minden része mérgező!

Bevezető kép: Forest and Kim Starr

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?