Mennyibe kerül a fák metszése 2023-ban? Szakemberek, eszközök és tanfolyamok árai

Mennyibe kerül a fák metszése 2023-ban? Szakemberek, eszközök és tanfolyamok árai

Gyömölcsfákat mindenképp metszeni kell, de az árakból látható, hogy ha szakembert kell hívni, akkor az nem olcsó mulatság. Érdemes megtanulni metszeni, legalább azokat a fákat, amelyeket az ember a saját kertjében nevel.

Van, aki maga áll neki, mások szakembert hívnak a metszéshez. Akad, akinél csupán egy-két gyümölcsfa árválkodik, van, akinél 30-ra is tehető metszésre szoruló fák száma. Van, aki régi, elhanyagolt fát hozatna rendbe, más viszont minden évben hív segítséget a fák karbantartó metszéséhez.

Körbenéztünk, hogy milyen árakon érhető el a metszés 2023-ban. Az interneten fellelhető adatok szerint egy metszéshez értő 5-6000 Ft-ot kérhet el óránként, amihez még a kiszállást is fel kell számolni.

fak metszese 2023 ban 02

Egy szakemberek közvetítésével foglalkozó cég kimutatása szerint a gyümölcsfa metszés árak átlagosan növényenként 4.500-60.000 Ft között mozognak, míg a kivágásuk 10.000-50.000 Ft-ba kerül. A metszés költségét meghatározza, hogy milyen méretű és magasságú fát kell metszeni: kicsit, közepeset, nagyot vagy óriást. Nem mindegy az sem, hogy a fa koronája mennyire elhanyagolt, sűrű, és befolyásolja az árat a megközelíthetőség is, hogy mennyire lehet az ágakhoz hozzáférni, a koronát körbejárni.

Egy kis méretű fa metszése kb. 4.000-10.000 Ft között érhető el, közepes méretű fák metszése 7.500-25.000 Ft között alakul, a nagyok 15 ezer Ft-nál indulnak. Több fa esetén nyilván egyedi árképzés érvényes. A gyümölcsfáknál a faj is szerepet játszik a költségek alakulásában: a szilvafa például sűrű koronája miatt általában több munkát igényel és drágább, mint az alma.

fak metszese 2023 ban 03

A legtöbben hamar szembesülnek azzal, hogy sokkal olcsóbban kijönnek, ha megtanulják maguk metszeni a fáikat. Erre több lehetőség is kínálkozik, például metszési tanfolyam, amelyen szakemberek mutatják meg a legfontosabb tudnivalókat. 2023 februárjában egy ilyen, elméletet tartalmazó és egyetemi oktatók részvételével zajló, 3 alkalmas gyakorlatot is magában foglaló tanfolyam díja kb. 50 ezer Ft. Az internet és a számítógépünk segítségével pedig online is megtanulhatunk metszeni. Az egyik legnépszerűbb sorozatban Bálint gazda mellett további neves hazai szakemberek mutatják meg a 10 legfontosabb gyümölcsfa metszésének szabályait. A tanfolyam díja kb. 3000 Ft.

Most rá csak egy jó metszőollóra lesz szükségünk! Nem mindegy ugyanis, hogy milyen erőhatások érik az ember kezét metszés közben.

Felhasznált anyag: Mennyibe kerül egy gyümölcsfa metszése?

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR