Mennyibe kerül a fák metszése 2023-ban? Szakemberek, eszközök és tanfolyamok árai

Mennyibe kerül a fák metszése 2023-ban? Szakemberek, eszközök és tanfolyamok árai

Gyömölcsfákat mindenképp metszeni kell, de az árakból látható, hogy ha szakembert kell hívni, akkor az nem olcsó mulatság. Érdemes megtanulni metszeni, legalább azokat a fákat, amelyeket az ember a saját kertjében nevel.

Van, aki maga áll neki, mások szakembert hívnak a metszéshez. Akad, akinél csupán egy-két gyümölcsfa árválkodik, van, akinél 30-ra is tehető metszésre szoruló fák száma. Van, aki régi, elhanyagolt fát hozatna rendbe, más viszont minden évben hív segítséget a fák karbantartó metszéséhez.

Körbenéztünk, hogy milyen árakon érhető el a metszés 2023-ban. Az interneten fellelhető adatok szerint egy metszéshez értő 5-6000 Ft-ot kérhet el óránként, amihez még a kiszállást is fel kell számolni.

fak metszese 2023 ban 02

Egy szakemberek közvetítésével foglalkozó cég kimutatása szerint a gyümölcsfa metszés árak átlagosan növényenként 4.500-60.000 Ft között mozognak, míg a kivágásuk 10.000-50.000 Ft-ba kerül. A metszés költségét meghatározza, hogy milyen méretű és magasságú fát kell metszeni: kicsit, közepeset, nagyot vagy óriást. Nem mindegy az sem, hogy a fa koronája mennyire elhanyagolt, sűrű, és befolyásolja az árat a megközelíthetőség is, hogy mennyire lehet az ágakhoz hozzáférni, a koronát körbejárni.

Egy kis méretű fa metszése kb. 4.000-10.000 Ft között érhető el, közepes méretű fák metszése 7.500-25.000 Ft között alakul, a nagyok 15 ezer Ft-nál indulnak. Több fa esetén nyilván egyedi árképzés érvényes. A gyümölcsfáknál a faj is szerepet játszik a költségek alakulásában: a szilvafa például sűrű koronája miatt általában több munkát igényel és drágább, mint az alma.

fak metszese 2023 ban 03

A legtöbben hamar szembesülnek azzal, hogy sokkal olcsóbban kijönnek, ha megtanulják maguk metszeni a fáikat. Erre több lehetőség is kínálkozik, például metszési tanfolyam, amelyen szakemberek mutatják meg a legfontosabb tudnivalókat. 2023 februárjában egy ilyen, elméletet tartalmazó és egyetemi oktatók részvételével zajló, 3 alkalmas gyakorlatot is magában foglaló tanfolyam díja kb. 50 ezer Ft. Az internet és a számítógépünk segítségével pedig online is megtanulhatunk metszeni. Az egyik legnépszerűbb sorozatban Bálint gazda mellett további neves hazai szakemberek mutatják meg a 10 legfontosabb gyümölcsfa metszésének szabályait. A tanfolyam díja kb. 3000 Ft.

Most rá csak egy jó metszőollóra lesz szükségünk! Nem mindegy ugyanis, hogy milyen erőhatások érik az ember kezét metszés közben.

Felhasznált anyag: Mennyibe kerül egy gyümölcsfa metszése?

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR