A citromfák helyes metszése: egy kicsit segítsünk a természetnek

A citromfák helyes metszése: egy kicsit segítsünk a természetnek

Szüreteljünk otthon.

A citromfa természetes módon kiegyensúlyozott növekedésű, metszés nélkül is egységes koronát épít. A citromfák gyakran olyan központi hajtásokat fejlesztenek, amelyek nem függőlegesen állnak, hanem túlnyúlnak a csúcsokon. Egy oldalsó rügyből aztán új hajtás fejlődik, amely sok esetben erősebb az eredeti hajtásnál.

A citromfa gyakorlatilag egész évben metszhető, de a nagyobb koronaigazításokat legjobb kora tavasszal, kb. február közepétől elvégezni. Így a fácskának még egy egész szezonja van, hogy a tápanyagvesztést pótolja és új, erős hajtásokat fejlesszen.

citromfak helyes metszese 02

A citromfa alakító metszése

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a fánk harmonikus koronát fejlesszen, már fiatal korban is irányítanunk kell némi metszéssel a növekedést. Jól kialakított szerkezet érhető el, ha a középső meghajtót visszavágjuk kb. egyharmadával, és rögzítjük egy függőleges tartóhoz.

A citromfák - mint sok citrusféle – nem rendelkeznek természetes módon egy domináns főhajtással, hanem gyakran több, közel azonos erősségű központi hajtásuk van. Emiatt fontos, hogy miután kiválasztottuk a főhajtást, a többit alapból levágjuk, hogy ne versengjenek.

Ezután válasszunk ki 3-4 erős, a főhajtás körül elrendezett oldalhajtást, és távolítsuk el a többi feleslegeset. Az oldalhajtásokat rövidítsük meg kb. egyharmadukkal és kötözzük őket lefelé, ha túl meredeken nőnek.

A citromfa metszésénél fontos, mint minden fásszárúnál a helyes metszési technika: az oldalhajtásokat néhány mm-rel az oldalsó hajtás vagy egy külső oldalon ülő rügy mögött rövidítsük meg. Amennyiben a szemtől túl messze vágunk, egy olyan csonkot kapunk, ami idővel megszárad. Ha pedig belül lévő rügyet hagyunk meg, a hajtás túlságosan befelé, a korona közepe felé fog nőni.

citromfak helyes metszese 03

Fenntartó metszés

Ha 1-2 év elteltével a korona alapváza áll, nincs szükség különleges metszésre a továbbiakban. Amennyiben túlságosan sűrűvé válik, ritkíthatjuk, hogy a fény jobban bejusson a belsejébe is. Ehhez a kedvezőtlen helyzetű, növekedésű hajtásokat alapból vágjuk le. A citrusfélék különlegessége, hogy képesek egy alapból két, majdnem egyformán erős növekedésű hajtást képezni. Ezeket alapvetően egyre kell csökkentenünk. A keresztbe növő, vagy más ágakat zavaró, dörzsölő hajtásokat is vágjuk le.

A citrusfélék visszavágásánál, így a citromfánál is a külső ágakat épp egy levélrügy felett, vagy egy oldalsó elágazásnál rövidítsük meg, nagyjából egyharmadukat visszavágva. Amennyiben mélyebben vágjuk, többet kell várnunk a virágzásra és a gyümölcshozásra is.

A korona szellősebbé, világosabbá tételénél fontos, hogy a zavaró ágakat ne pusztán megrövidítsük, de vágjuk le tőből, különben még erősebben fognak kihajtani.
Akad egy kivétel: minden olyan ágat, amelyiken gyümölcs van, a szüret után kb. felére vágjunk vissza, hogy később új, életerős, termő részeket fejlesszen.

citromfak helyes metszese 04

Idős fák megújítása

Amennyiben több évtizedes citromfával rendelkezünk előfordulhat, hogy az idővel egyre kopaszabbá válik. Alig növöget és csak néhány hajtáscsúcs körüli levelet találunk rajta. Erőteljes metszéssel megfiatalíthatók: februárban vágjuk vissza a vastagabb ágakat kb. 10-15 cm hosszú csonkokra. Nem kell óvatoskodnunk, a citromfa nagyszerűen regenerálódik, jól tűri a metszést és hamar kihajt az erősebb csonkokból is.

A citromfák egyszeri megújítása után fontos, hogy a forma megmaradjon: gyakran számos új hajtás képződik a vágási felületen, amit azonban ugyanabban az évben a legerősebbekre kell csökkenteni. Legalább egy évig ne neveljen virágokat, gyümölcsöket a fa, de ne aggódjunk, mert a következő évben már gazdagon virágozhat.

citromfak helyes metszese 05

A vadhajtások felismerése és eltávolítása

A citromfákat gyakran oltják vadcitromra. Ez az alany meglehetősen erőteljes növekedésű, gyakran képez vadhajtásokat. Annak érdekében, hogy az oltott fajták ne nőjenek túl, ezeket a vadhajtásokat el kell távolítanunk. A vadcitrom esetben a jellemző, 3 részből álló összetett levelekről ezek a hajtások jól felismerhetők. Ideális esetben ezeket az ágakat még fiatalkorban le kell vágni.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR