Egy érzékeny fenyő délről: a Norfolk-szigeti araukária

Egy érzékeny fenyő délről: a Norfolk-szigeti araukária

A meleg szobában szenved.

A szobafenyőként is ismert Norfolk-szigeti araukária (Araucaria heterophylla)  az Araukária nemzetség tagja. Ahogyan a neve is elárulja, az Ausztráliától keletre fekvő Norfolk-szigetekről származik. Ott bukkant rá 1775-ben James Cook. Rokona a Dél-Amerikából származó chilei araukária (Araucaria araucaria), amely viszont sokkal fagyérzékenyebb.

norfolk szigeti araukaria 02

Hatalmasra nőhet

Az örökzöld, hengeresen növő tűlevelű ágai szimmetrikusan állnak, az idősebbek ívesen csüngenek, a fiatalok meredeken felfelé törnek. A fa a természetben akár 60 méter magasra is megnőhet, cserépben, dézsában nevelve a helytől függően legfeljebb 2 méteres lesz.

Tűlevelei világoszöldek, a fiatal növényeken lágyak, 1-1,5 centiméter hosszúak, idősebb egyedeken (főként a tobozokat hordozó ágakon) sokkal rövidebbek, görbültek, a csúcsuk kemény. A hímivarú tobozok kb. 5 cm-esek, a nőivarúak akár 18 cm-esek is lehetnek. Szobanövényként tartva azonban általában nem képez tobozokat.

norfolk szigeti araukaria 03

Meleg szobában nem érzi jól magát

Az araukáriának világos, de nem túl napos helyre van szüksége. Nem szabad a szoba sötét sarkába állítani – ott csak senyvedni fog. Állítsuk szabadon, világos helyre, például egy télikertbe – a jó körülmények elősegítik a fa koronájának szimmetrikus növekedését. Nyáron kitehetjük a szabadba egy félárnyékos, védett helyre.

Ideális számára a 18-20 °C, például egy ideiglenes fűtött helység, télikert. A nagyon meleg, száraz levegőjű szobában nem érzi jól magát. Télen világos, hűvös helyet igényel. A legjobb, ha a növényt egy világos, fűtetlen helységben tartjuk, 5-10 °C-os levegő mellett.

Legjobban az enyhén savas, laza, humuszban gazdag, nagy homoktartalmú földben növekszik. A hagyományos rododendron föld is megfelelő neki, amit agyaggranulátummal és homokkal keverhetünk.

norfolk szigeti araukaria 04
NC Cooperative Extension Horticulture

Mészben szegény vízzel öntözzük

Tavasszal nyáron és ősszel lehetőleg mészben szegény vízzel öntözve tartsuk mindig mérsékelten nedvesen a földjét. Télen kevesebbet kell locsolnunk. A legjobb, ha esővízzel öntözzük. A rendszeres permetezés is jót tesz neki. Vigyázat, pangóvíz esetén gyorsan ledobálja a tűleveleit!

Tavasszal és nyáron két hetente ajánlott tápoldatozni. Ideális számára az, amelyiket rododendronhoz vagy hortenziához ajánlanak, mivel az megbízhatóan mészmentes. Novembertől februárig hűvös helyen tartva nem szükséges tápanyagot pótolnunk. Ha viszont melegebb helységben áll, folytassuk a tápoldatozást enyhén csökkentett koncentrációban, négyhetes ritmusban.

norfolk szigeti araukaria 05

Maggyűjtés nyaralás alatt

Kb. 2-3 évente, tavasszal ültessük át a szobafenyőt, egy valamivel nagyobb cserépbe. Tartsuk magunkat ahhoz a szabályhoz, hogy ha a földlabdával áthelyezzük a növényt az új cserépbe, akkor mindkét oldalon két ujjnyi hely maradjon - ennyivel legyen nagyobb az új cserép.

Az araukária szaporítás nem könnyű feladat, leginkább a magot begyűjteni nehéz. Sokan nyaralás során tesznek szert rá, mert a Kanári-szigeteken és egyéb mediterrán területeken gyakran találkozhatunk kiültetett fákkal.

Az araukária metszés nélkül is megvan, ha szükséges, akkor a koronán kell igazítanunk, megrövidíthetjük a túl hosszú vagy belógó ágakat.

Mindenekelőtt ősszel és télen szükséges a fenyőt a gyapjastetvek ellen védeni. Tipikus nyári kártevők a tripszek. A túl meleg téli elhelyezés lógó ágakat, barna tűleveleket eredményez, pangóvízben pedig kirohad a gyökere.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR