Egy ritkaság a kertben: a himalájai kék pipacs

Egy ritkaság a kertben: a himalájai kék pipacs

Elhullajtja magjait.

A himalájai kék pipacs, más néven hamismák (Meconopsis betonicifolia)  lágyszárú évelő, közepes növekedésű, kb. 60-150 cm magasra nő. A lombhullató növény tavasz végén, nyár elején virágzik, szépséges, égszínkék vagy azúrkék, lilás tövű, pipacsszerű virágokat hoz. A virágszárak törékenyek, kiemelkednek a levélrózsából.

himalajai kek pipacs 02

A kertben az árnyékos vagy félárnyékos, szélvédett helyeket kedveli. Tápdús, humuszos, mészmentes, jó vízáteresztő talajt igényel. Tibetből származik, ezért nem meglepő, hogy a fagyot jól tűri. Tőosztással és magvetéssel is szaporítható. Érdemes olyasvalakitől beszerezni, akinek van a növényből, mert kertészetekben nagyon ritkán bukkan fel.

Sokan keresik, de általában csak magot lehet rendelni különböző külföldi oldalakról vagy hazai adok-veszek oldalakról. Ha rendelünk, akkor igyekezzünk megbízható eladótól vásárolni, lehetőleg hazánkból. Az értékelések, megbízhatósági visszajelzések sokat segítenek abban, hogy ne fázzunk rá a netes vásárlásra!

Amennyiben átültetjük, számítsunk rá, hogy az átültetés utáni évben nem virágzik. Ha jól érzi magát nálunk, elhullajtja magjait és jövő tavasszal megújul.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR