Ehető virág: fotókon az ibolya kandírozása

Ehető virág: fotókon az ibolya kandírozása

Fogj egy marék ibolyát, és megmutatjuk, hogyan készíts belőle kandírozott virágot. Ennek a viktoriánus csemegének nem lehet ellenállni! A hobbikert.hu fotósorozata.

Nem mindennapi édességet készítettünk: kandírozott ibolyát. Nem a hosszú ideig tartó, forralt cukormázas módszert választottuk az elkészítésre, hiszen erre az apró virágok nem alkalmasak. Inkább fogtunk egy tojást, egy kis cukrot.

ibolyakandirozas 01

Kihasználva, hogy sok szép, nagyfejű cirmos ibolya nyílt a kertben, próbára tettük az ügyességünket és mindenekelőtt a türelmünket, hogy megalkossuk ezt a tavaszi különlegességet.

ibolyakandirozas 04

Bár mindössze pár hozzávaló szükséges hozzá, annál több időt igényel a kívánt végeredmény elérése. Ezért ha tehetjük, legalább ketten lássunk hozzá. Így hamarabb végzünk és társaságunk is lesz az aprólékos foglalatosság közben.

Következzen hát, hogyan készül ez a különleges finomság!

Hozzávalók:

- egy nagy csokor ibolya szárastól
- finom kristálycukor
- 1 tojásfehérje

Eszközök:

- kis ecset
- olló

Elkészítés:

Hogy el ne hervadjanak, az ibolyákat rögtön a leszedésük után szűrőbe téve hideg vízzel öblítsük le, majd papírtörlőre téve szárítsuk meg.

ibolyakandirozas 02

Néhány szál apróbb, lila virágú illatos ibolyát is felhasználtunk.

ibolyakandirozas 03

Amíg a virágok száradnak, a tojásfehérjét keverjük simára, krémszerűre.

ibolyakandirozas 10

Amint az ibolyák megszáradtak, kezdjük meg a kandírozást. Dolgozhatuk egy nagy tál vagy kiterített sütőpapír felett.

ibolyakandirozas 05

Fogjuk meg az ibolyát a száránál és minden szirmát - elöl-hátul - kenjük be tojásfehérjével.

ibolyakandirozas 06

ibolyakandirozas 08

ibolyakandirozas 12

ibolyakandirozas 13

A bekent ibolyát hintsük meg cukorral. Ügyesebbek azzal is megpróbálkozhatnak, hogy óvatosan a cukorba mártják a fejeket. Mi gyümölcscukrot használtunk, de az érdekesség kedvéért néhány ibolyát barna nádcukorral szórtunk meg.

ibolyakandirozas 07

Munka közben ügyeljünk arra, hogy a szirmok ne ragadjanak össze, illetve ha túl vastag cukorréteg kerül a szirmokra, a cukor összeállhat, összecsomósodhat.

ibolyakandirozas 09

A megszórt virágokat fektessük le óvatosan, hogy a szirmok szépen álljanak. Hagyjuk száradni legalább 24 órán át. Ezután a szárakat levághatjuk.

ibolyakandirozas 14

ibolyakandirozas 15

ibolyakandirozas 16

A kandírozott ibolyákkal díszíthetünk tortát, muffint, pudingot, süteményeket. Jó étvágyat hozzá!

ibolyakandirozas 17

ibolyakandirozas 18

ibolyakandirozas 19

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR