Fogj egy marék ibolyát, és megmutatjuk, hogyan készíts belőle kandírozott virágot. Ennek a viktoriánus csemegének nem lehet ellenállni! A hobbikert.hu fotósorozata.
Nem mindennapi édességet készítettünk: kandírozott ibolyát. Nem a hosszú ideig tartó, forralt cukormázas módszert választottuk az elkészítésre, hiszen erre az apró virágok nem alkalmasak. Inkább fogtunk egy tojást, egy kis cukrot.
Kihasználva, hogy sok szép, nagyfejű cirmos ibolya nyílt a kertben, próbára tettük az ügyességünket és mindenekelőtt a türelmünket, hogy megalkossuk ezt a tavaszi különlegességet.
Bár mindössze pár hozzávaló szükséges hozzá, annál több időt igényel a kívánt végeredmény elérése. Ezért ha tehetjük, legalább ketten lássunk hozzá. Így hamarabb végzünk és társaságunk is lesz az aprólékos foglalatosság közben.
Következzen hát, hogyan készül ez a különleges finomság!
Hozzávalók:
- egy nagy csokor ibolya szárastól
- finom kristálycukor
- 1 tojásfehérje
Eszközök:
- kis ecset
- olló
Elkészítés:
Hogy el ne hervadjanak, az ibolyákat rögtön a leszedésük után szűrőbe téve hideg vízzel öblítsük le, majd papírtörlőre téve szárítsuk meg.
Néhány szál apróbb, lila virágú illatos ibolyát is felhasználtunk.
Amíg a virágok száradnak, a tojásfehérjét keverjük simára, krémszerűre.
Amint az ibolyák megszáradtak, kezdjük meg a kandírozást. Dolgozhatuk egy nagy tál vagy kiterített sütőpapír felett.
Fogjuk meg az ibolyát a száránál és minden szirmát - elöl-hátul - kenjük be tojásfehérjével.
A bekent ibolyát hintsük meg cukorral. Ügyesebbek azzal is megpróbálkozhatnak, hogy óvatosan a cukorba mártják a fejeket. Mi gyümölcscukrot használtunk, de az érdekesség kedvéért néhány ibolyát barna nádcukorral szórtunk meg.
Munka közben ügyeljünk arra, hogy a szirmok ne ragadjanak össze, illetve ha túl vastag cukorréteg kerül a szirmokra, a cukor összeállhat, összecsomósodhat.
A megszórt virágokat fektessük le óvatosan, hogy a szirmok szépen álljanak. Hagyjuk száradni legalább 24 órán át. Ezután a szárakat levághatjuk.
A kandírozott ibolyákkal díszíthetünk tortát, muffint, pudingot, süteményeket. Jó étvágyat hozzá!