Él-e még a bonsai-om?

Él-e még a bonsai-om?

Kiszáradt volna?

Zelkova bonsai-om nem hoz új hajtásokat 1-2 hete, a régi levelei elszáradtak, a törzse kissé ráncos, félek, hogy már nem él. Megtápoldatoztam pár napja, de semmi változás nem történt. Tesztelésképpen letörtem pár kisebb darabot az ágak végéből, hogy meglássam, belül zöld-e. Sajnos nem zöld. Elpusztult?

Reménykedek, hogy még él, ugyanis a tálkából felszívta a vizet a két kis lyukon keresztül, a föld teteje is nedves lett kb. 15 perc alatt. Tudni érdemes a probléma megítéléséhez, hogy átesett a növény egy költözésen, most szépen süti a nap, de sajnos 26 fokban van egyfolytában. Lehet, hogy kiszáradt? Valamint: régebben volt százlábú is a növény földjében, és fehér bolyhos réteg is képződött a föld tetején. A bolyhok most átváltoztak barnára, mintha azok is kiszáradtak volna.

Válasz:

A növény kiszáradásáról csak maga győződhet meg oly módon, ahogy óvatosan elkezdte: az elhaltnak vélt ágacskákat metssze vissza apránként. Csak azok kihajtása várható, amelyek belül nem szárazak és világos, zöldes színűek. Valószínű, hogy visszaszáradt az ágak egy része, de a törzse még élhet. Gondozza a visszametszett törzsét, és várjon. Ha már élő levelei nincsenek, vagy csak nagyon kevés, a rendszeres, óvatos öntözés mellett ne állítsa tűző napra, még ha a növénynek az igénye megkívánná, mert károsodik a növény. A fehér bolyhos valami lehet gombaszövedék, de gyakran csak sókiválás a föld tetején. A növény állapotát a gyökérzete is jellemzi. Érdemes lenne megnézni a gyökerét, hogy él-e. Ha igen, ez esetben van remény a növényke újraéledésére.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR