Átültetett dieffenbachiám csak vegetál – erőre kaphat még?

Átültetett dieffenbachiám csak vegetál – erőre kaphat még?

A diagnózis felállítása után következhet a gyógykúra.

Időnként megtörténik, hogy a dieffenbachiánknak segítségre van szüksége. Bár előző évben még jó állapotban volt, és átültetésre is került egy eggyel nagyobb méretű cserépbe (célszerű, ha a cserép alján már kezdenek megjelenni a gyökerek), B típusú virágföldbe, most mégis gond adódott vele. Pedig a növény elhelyezésén, locsolásán, tápoldatozásán semmit nem változtattunk.

Gyors lejtmenet az átültetést követően

Az átültetést követő hetekben rohamosan kezdtek sárgulni a növény levelei (1. kép), egy idő után le is hullottak. Azóta a növény vegetál, időnként hoz új leveleket, de ezzel egy időben egy-egy levele el is sárgul. Az új levelek sokszor lassan bomlanak ki és kicsik maradnak. Az elmúlt 1-2 hétben a növény ismét rosszabb állapotba került (2., 3. kép), több levele barnulni kezdett. Gazdája kiszedte a cserépből, és azt tapasztalta, hogy nagyon kevés gyökere van a korához képest. Feltételezhető, hogy a tavalyi átültetés óta állt be a gyökérpusztulás, azt viszont nehéz eldönteni, hogy ez a rossz kémhatású talaj, túlöntözés avagy túlzott mennyiségű tápsó következménye-e.

Felmerül a kérdés, hogy a levélfoltosodást okozhatja esetleg baktériumos megbetegedés? Hogyan menthető meg a növény? A növény egyébként ablak közelében, de nem közvetlenül az ablak előtt van, a legerősebb napsütés idején a redőny majdnem teljesen le van engedve. Kb. hetente egyszer van locsolva, ha pedig a föld még nedvesnek tűnik, még néhány napot vár gazdája a locsolással. Alkalmanként tápoldatozásban részesül.

A gyökérvesztés lehetséges okai, következményei

Nos, a fő probléma, hogy a növénynek beteges vagy lecsökkent a gyökérzete. Ez állapítható meg az első 2 képből: a növény felkopaszodott, csak a csúcsi részén élnek még zöld színű, tehát élő levelek.

A gyökérvesztés bekövetkezhetett a fertőzött talajból is, de okozhatta az ajánlottnál töményebb tápoldatozás, vagy a túlöntözés. A dieffenbachia B típusú földet kíván, a választás helyes volt, de a képen nagyon tömörödöttnek látszik a földje. Ez a növény kifejezetten laza, vízáteresztő talajt kedvel.

Az utolsó képen a vizenyős levélszél lehet baktériumos betegség tünete. Adódik a kérdés, hogy vajon korábban is előfordult-e már ilyen elváltozás?

Amit javasolt tenni

Amit ilyen esetben javasolt tenni, a következő: új, B típusú, de laza földbe ültessük át a növényt, előtte langyos vízben áztassuk le a maradék gyökeréről a földet alaposan; a beteg, a rohadt, elhalt gyökérrészeket vágjuk le róla. Átültetés után csak szórt fényre helyezzük 2-3 hétig, a begyökeresedéskor nem szabad, hogy sok fény érje. Új talajnál nem szükséges 2-3 hónapig tápoldatozni a növényt, utána már jönnek a téli, sötét hónapok, az óvatos tápoldatozást majd február végén kezdjük csak meg.

Baktériumos betegség ellen valamennyi réztartalmú gombaölő szer megfelelő a csomagolásán feltüntetett töménységben. A nyirkos körülmények kedveznek a baktériumoknak, fertőzésükhöz és szaporodásukhoz egyaránt. A növény levelei soha ne legyenek vizesek!

Öröm az ürömben: a dieffenbachia könnyen szaporítható

Jó hír, hogy a dieffenbachia hajtása könnyen meggyökeresedik, szokták is a felnyurgult növényeknél alkalmazni a továbbszaporítását: levágják a csúcsát 5-6 ízközzel, és egyenletes 22-24 fokos hőmérsékletű helyen néhány hét alatt annyi új gyökeret növeszt, hogy talajba ültethető.

Ez vízben is megtörténik, de biztosabb a folyamat, ha perlitbe helyezzük. Árulnak kertészeti üzletekben perlitet 3-5 literes mennyiségben. A perlittel megtöltött virágcserépbe helyezzük be a cserép aljáig a levágott hajtást (szárat), azokat a leveleket szakítsuk le róla, melyek a perlitbe érnek. Helyezzünk a cserép alá vízfogó tálat, és lassan öntözzük be a perlitet. A perlit sok vizet felszív, de a felesleg kifolyik a cserép alá. Ettől kezdve csak a tálkába öntsünk vizet, mindig álljon benne víz. A perlit alulról folyamatosan nedvesedik, és a perlitszemcsék közötti levegő biztosítja a gyökeresedést. A növényt nem szabad napra tenni, csak szűrt fényt kaphat. Ilyen módon biztonságos a dugványok gyökereztetése. Ha a jelenlegi cserepet szeretnénk használni, előtte feltétlenül áztassuk ki hypós vízben, ami fertőtleníti.

Fotó: G.Á.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR