Szobadzsungel majomfából

Szobadzsungel majomfából

Aki érdeklődve figyeli a bonsai fácskákat és a terepasztalokat, most néhány hónap alatt nevelhet magának egy minierdőt.

Elfér-e egy erdő egy cserépben? Talán kicsit túlzás, de igen. Létrehozni nem is olyan nehéz, kis kitartással egyszerűbb, mint gondolnánk. Pár hónap és már kész is a saját minidzsungelünk!

majomfa 02
Ryan Somma

Keressünk egy cserepet, lehet sekély és minél szélesebb, annál jobb. Legjobb ha a kavicsos, homokos földkeverékkel töltjük meg. A majomfa, más néven pozsgafa egy nagyon barátságos növény. Madagaszkár szigetéről származik és eredeti élőhelyén akár 3 méterre is megnő, de hajlandó együtt élni velünk Magyarországon a lakásunkban is.

majomfa 03
TANAKA Juuyoh

Cseppet sem kényes, megelégszik kevés öntözéssel és szereti a napot, de kevésbé napos, világos helyen is jól érzi magát. Ha süti a nap, a levelek szegélye vörösesre színeződik, ami még érdekesebbé teszi. Persze szobából vagy árnyékból sose tegyünk ki egyből tűző napra semmilyen növényt, fontos a kíméletes szoktatás.

Nyáron tarthatjuk a szabadban is. Ha igazán türelmesek vagyunk, akkor az idősebb példányok a tél beállta előtt kivirítanak, gyönyörű kis fehér, csillagszerű virágokkal örvendeztethetnek meg bennünket.

majomfa 04
Ed Ogle

Szaporítása pofonegyszerű, letört kis ágdarabkái végét szúrjuk a talajba! Sokszor már az anyanövényen is látszanak a kis gyökeres hajtások, tulajdonképpen kész kis növénykék. Más dolgunk sincs, mint előkészített cserepünkbe egymás mellé tűzni őket és már kész is az ültetvény. Néhány hónap alatt tényleg olyan lesz, mint egy erdőcske. Közelről, szemmagasságból nézegetve akár még el is lehet tévedni benne! Sikeres erdőtelepítést!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR