Mit tegyünk, ha sárgul a lepkeorchidea alsó levele?

Mit tegyünk, ha sárgul a lepkeorchidea alsó levele?

Amikor az orchidea és a kertész egyaránt segítségre szorul.

Gyakran megesik, hogy a növénybarátok váratlan gondba kerülnek a 2-3 éve otthon nevelgetett orchideájukkal.

A probléma lényege, hogy az alsó levelek elsárgulnak és leesnek, továbbá a megmaradt levelek fonnyadtak, ráncosak lesznek. Olyan, mintha a korábban szépen fejlődő és rendszeresen virágot hozó növény teljesen visszafejlődött volna.

Természetes, hogy nem szeretnénk, hogy a szívünkhöz nőtt, korábban jó erőben lévő, pompázó orchidea elpusztuljon. De vajon mi lehet vele a baj, hogyan segíthetnénk rajta?

lepkeorchidea levele sargul 01
Maja Dumat

A lepkeorchideákra jellemző, hogy 4-5 levélnél többet nem tudnak hordozni, az újabb levelek megjelenéskor egy alsó levél elsárgul és elhal. Ezt a folyamatot felgyorsíthatja, ha a gyökérzete kevés, valami miatt megsérült. Nézzük meg tehát, hogy a növény rendelkezik-e elegendő léggyökérrel a cserép felett.

lepkeorchidea levele sargul 02
Maja Dumat

2 év után a fakéreg közeget ajánlott kicserélni vagy felújítani, és a növényt átültetni. Ekkor meg tudjuk vizsgálni, hogy a cserépben van-e élő, zöld, rugalmas gyökérzete vagy csak elszáradt, elrohadt barna gyökerek találhatók. Az elhalt gyökereket vágjuk le, és csak élő gyökérzettel ültessük be az új közegbe.

A gyökérzet elhalását általában túlöntözés szokta okozni, nem szabad vízben állnia a cserépnek, erre figyeljünk. A nyári nagy melegek kivételével hetente 1x elég a fakérget áztatással átnedvesíteni, a cserép alól a kicsurgó vizet pedig el kell távolítani.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR