Fényigényes és árnyékkedvelő szobanövények: melyiket hova tegyük?

Fényigényes és árnyékkedvelő szobanövények: melyiket hova tegyük?

A kérdés: melyik szobanövényt állítsuk napfényben fürdő ablakpárkányra és melyik az, amelyik egy eldugott, sötét kis sarokban is kiválóan érzi magát?

Mindannyian tudjuk, hogy szobanövényeink többsége nem képes fény nélkül élni, az alapvető szükségletük. Az azonban, hogy melyik fajtának mekkora a fényigénye igen széles skálán mozog. Vannak olyan dísznövények, melyek egészen kevés fénnyel is beérik, míg másoknak lételeme a sok fény

szobanovenyek fenyigeny 02

A fény élet

A fény mint a szobanövényeink számára alapvető létszükséglet nem csupán azért szükséges, hogy jól érezzék magukat, és szépen növekedjenek, fejlődjenek. A növényekben végbemenő életfolyamatokhoz is elengedhetetlenül szükséges a fény. A növényekben lejátszódó folyamat, az asszimiláció, melynek során a növény a levegő szén-dioxid tartalmából a fény segítségével oxigént állít elő (nagyon leegyszerűsítve a folyamatot), és a növény légzése során felszabadult energiát szöveteik felépítésére használják fel.

Láthatjuk tehát, hogy a fény minden növény, így a szobanövények életében is döntő szerepet játszik, ám míg egyes szobanövényeink jól tolerálják a sötétebb helyeket is, addig vannak olyanok, amelyek a rossz fényviszonyok között el is pusztulnak vagy egyáltalán nem fejlődnek.

szobanovenyek fenyigeny 01

Sötét helyiségek növényei

Ugyan a legtöbb szobanövény a világosabb helyiségekben fejlődik szépen, és kifejezetten igényli a sok fény jelenlétét, ám léteznek olyan növények is, amelyek fény szempontjából igénytelenek. Ezeket a növényeket így elhelyezhetjük lakásunk sötétebb helyiségeibe, sarkaiba, oda is ahová napközben kevesebb természetes fény jut be. Ezek a helyiségek általában vagy kisebb ablakokkal rendelkeznek vagy tájolásuknak köszönhetően (északra néznek) sötétek, esetleg úgy helyezkednek el, hogy valami (épület, lombos fa) elzárja előlük a fény útját.

Ezekbe a sötétebb helyiségekbe a következő növényeket tehetjük: kúszóka (Cissus), vitorlavirág vagy békeliliom (Spathiphyllum), kukoricalevél (Aspidistra elatior), mely gyakorlatilag minden adottságú helyiségben jól érzi magát. Ide helyezhető a bromélia- és begóniafajok sokasága, a rákvirág, a páfrányok, a márványos szobaifutóka vagy a diffenbachiák.

szobanovenyek fenyigeny 03

Fényigényes növényeket a világos helyiségekbe!

A legtöbb szobanövény természetesen azokban a helyiségekben érzi jól magát, amelyek nappal sok természetes fényben, napfényben részesülnek. Ezek általában a nagy ablakokkal rendelkező, déli, nyugati vagy délkeleti fekvésű helyiségek. Itt a legtöbb növény szépen, egyenletesen fejlődik, sőt azok, amelyek hajlamosak a virágzásra, még virágoznak is.

szobanovenyek fenyigeny 05

A világos helyiségekben egy dologra azonban fontos odafigyelnünk: a nagy ablakfelületek nagyon sok fényt engednek be, ám ha süti őket a nap, extrém mértékben fel is forrósodnak. Szobanövényeinket ezért úgy helyezzük el, hogy leveleik még véletlenül se érjenek az ablaküveghez, hiszen ebben az esetben akár meg is éghetnek, csúnya barna foltot hagyva. Különös körültekintéssel járjunk el azokkal a növényekkel is, amelyeket az ablakpárkányon helyeztünk el. A nyári nagy melegben óvjuk ezeket a tűző napfénytől, redőnyös, reluxás árnyékolással, vagy ha lehetőségünk adódik rá, az ablak elé készített ponyva kifeszítésével (ez utóbbiakat bármelyik digitális nyomdában elkészítik számunkra). A meleg napokon azzal is számolnunk kell, hogy a felmelegedő helyiségekben a növények fokozottan párologtatnak, így a nedvességet is sűrűbben kell pótolnunk számukra.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR