Foltok a gyümölcsfák levelein: gomba okozza

Foltok a gyümölcsfák levelein: gomba okozza

Szerencsére megvédhetjük a gyümölcsfáinkat a gombás fertőzésektől, de ismernünk kell néhány kerti praktikát, amelyek alkalmazásával a levélfolt betegségek meg is előzhetők.

Gombás levélfolt betegségek

Ebbe a csoportba azok a gombák okozta betegségek tartoznak, melyek a leveleken vagy a termésen jellegzetes foltok alapján ismerhetők fel. A foltokban a levelek szövete elhal, csökken a lomb asszimiláló felülete. Gyümölcsök héján az elhalt szövetek nem tágulnak a gyümölcsnövekedés (hízás) időszakában, ezért az bereped, hamarosan elrohad a moníliás fertőzés következtében.

Az alma, valamint a körte varasodásánál (lásd fent) elmosódott szélű, kör alakú barna elhalt foltok jelennek meg.

Csonthéjasok sztigmínás betegsége a leveleken éles szélű, kör alakú barna foltokat, azok kiesése után levél-lyukacsosságot, kajszibarack héján barna, kiemelkedő varas elhalásokat okoz.

Kajszi

Meggy és cseresznye levelein látható apró 1 mm-es bordó foltok, levélsárgulás és korai levélhullás a blumeriellás betegség tünetei.

Cseresznye

Védekezés

A kórokozók részben a fákon, részben a lehullott, talaj felszínén fekvő fertőzött levelekben telelnek. Védekezés alapja a fakéreg téli lemosó permetezése bármilyen réz tartalmú gombaölő szerrel. A lehullott, talajba bedolgozott leveleken a gombák nem tudnak áttelelni. Gyepbe ültetett gyümölcsfáknál a leveket lehullásuk után maradéktalanul össze kell gyűjteni és komposztálni vagy elásni. Lombvédelemre Dithane, Polyram, Chorus, Score, Topas gombaölő szerek engedélyezettek. Csonthéjasok kivételével valamennyi réz tartalmú szerrel is alkalmazható. Új almafák vásárlásánál érdemes előnyben részesíteni a varasodásnak ellenálló fajtákat.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR