Hogyan metsszük az alma- és a körtefát nyáron?

Hogyan metsszük az alma- és a körtefát nyáron?

Aki esetleg még nem tudja, annak lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogyan kell nyáron megmetszeni a gyümölcsfákat, például az almát és a körtét.

Minden gyümölcsfa, amely a kertben egyben díszfa szerepét is betölti és gondosan formára van nyírva, igényli a nyári metszést. Ennek legfőbb célja, hogy a metszéssel irányt szabjunk az új hajtások növekedésének, tovább, hogy elősegítsük a gyümölcsöket tartó rövid, zömök kis termőnyársak megfelelő fejlődését.

A körtefákat általában július közepétől lehet metszeni, míg az almafákat néhány héttel később, körülbelül augusztus végéig. A friss, idei hajtások akkor metszhetők, ha az alsó harmaduk már fássá, keménnyé vált.

A nyár az egyetlen ideális időszak a szilva, cseresznye, meggy, valamint ringló metszésére, tekintve, hogy ezek a gyümölcsfákon a lilás réteggomba fokozottabban terjed el. A gombaspórák a metszésfelületeken megtapadva megbetegítik a fát; a gyümölcshozástól augusztus végéig tartó időszakban azonban a spórák a legkevésbé aktívak, a sebgyógyulás pedig a leggyorsabb. Ha egy mód van rá, metszéskor a lehető legjobb minőségű szerszámokkal dolgozzunk - a tiszta, egyenletes vágásfelületek gyorsan gyógyulnak. Kerüljük az ágvágók használatát, mivel az azok okozta sebekkel kárt tehetünk az ágakban.

Lássuk tehát, melyek az alma- és körtefa nyári metszésének egyszerű lépései!

1. lépés

Vegyük szemügyre az egész fát, és mérjük fel, tervezzük meg előre, mi az, amit a metszés végeredményeként látni szeretnénk. A metszést azokkal az ágakkal kezdjük, amelyektől mindenképpen meg kell, hogy szabadítsuk a fát: ezek az elszáradt, élettelen, beteg vagy sérült ágak, valamint azok az erőteljesen felfelé törő hajtások, amelyek túlnyúlnak még a fa legtetején is.

2. lépés

A metszést igénylő hajtások az idei új hajtások, amelyeket arról ismerünk fel, hogy a főágakról ágaznak el és körülbelül 18-23 cm hosszúak. Vágjuk ezeket vissza úgy 3-4 levéllel a tavaly nőtt ágszakaszok felett.

3. lépés

Ügyeljünk arra, hogy a metszés helye egy-egy levélhónalj fölé essen, és attól ferdén eltartson. Rövidítsük meg az összes oldalhajtást, és csak azokat hagyjuk érintetlenül, amelyek a fa esztétikus szerkezetének kialakításához szükségesek.

alma korte nyari metszes 03

4. lépés

Ha olyan hajtást látunk, amely tavaly megmetszett elágazásból nőtt ki, az idén nőtt hajtásrészt egy levélnyire vágjuk vissza.

5. lépés

Metszéskor az egyik legfőbb célunk, hogy a gyümölcsöket tartó, bütykös kis termőnyársak körülbelül 10 cm-re essenek egymástól. A túlzsúfoltan nőtt termőnyársak ritkítására a hideg hónapok az ideálisak, mindazonáltal, ha szükséges, nyáron is végezhetünk némi ritkítást annak érdekében, hogy az érő gyümölcsöket több napfény érje.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR