Füvesítés késő ősszel és télen – Mission impossible!

Füvesítés késő ősszel és télen – Mission impossible!

Aki késő ősszel szeretné füvesíteni a kertjét, több komoly nehézséggel kénytelen szembesülni. Tom Cruise sem boldogul vele, Chuck Norris segítségére lesz szükségünk.

“Itt a szeptember, jön az ősz, kezdődhet a füvesítés!” – gondolják sokan, majd telik és telik az idő, itt van már a november is, de még szép az idő, vágjunk bele!

A késő ősz és a tél nem alkalmas füvesítése

Sajnos az a helyzet, hogy vannak olyan fizikai határok, amelyet a legnagyobb jó szándékkal és szakértelemmel sem lehet átlépni. Ősszel azzal szembesül a szegény kertész, hogy egyrészt hideg van, másrészt hiába nedves az idő, öntözni már nem lehet, harmadrészt a füvet nyírni sem lehet hatékonyan. Semmiből semmi!

Mi kell a fűnek, hogy nőjön?

Ha nappal hidegebb van, mint 15 Celsius-fok, akkor a fű növekedése lelassul. 10 fok alatt már szinte áll a növekedés. Ha borús az idő, akkor talán ki sem csírázik a fűmag, de mindenképpen sokkal lassabb növekedésre lehet számítani. Ha nem esik az eső, akkor öntözni kell. Novemberben, decemberben, naponta? Háromszor? A talaj felső 2-3 cm-e folyamatosan legyen nedves? Ez a fagyos hajnalok miatt már nem fog menni! Sajnos a fű igényeinek a késő őszi időszakban nem tudunk eleget tenni, még akkor sem, ha pont van egy szép napos hétvégénk, amikor elvetjük a magvakat.

Ha mégis megnőne néhány fűszál, akkor azt nem tudnánk lenyírni, mert a fűnyírót már eltettük. Ha cipővel rálépünk, akkor kipusztul. Ha csúnyán ránézünk, akkor szintén. A lehulló avar beveszi magát a szálak közé és együtt szépen megrohadnak tavaszra. Ekkor kezdhetjük elölről a füvesítést.

fuvesites keso osszel 03

Hol a határ? Októberben!

A fűnek legalább 4 hét optimális időre van szüksége ahhoz, hogy megerősödjön annyira, hogy át tudjon telelni. Aki október elején elkezdi, még épp be tudja fejezni, talán egyszer még le is tudja nyírni. Október közepén már kockázatos a vetés, a végén pedig pár 50%-ra csökken annak a valószínűségre, hogy bármi is megmarad.

Hogyan lehet mégis füvesíteni ősz végén, télen?

Ha a fűvetés nem megy ilyenkor, akkor helyette kénytelen az ember kitalálni valami mást. Ilyen lehetőség a gyepszőnyeg, amelyet szinte bármikor lehet telepíteni. Természetesen ennek a telepítéséhez is különös szakértelem kell télen. És fagyott gyepszőnyeg vagy gyeptégla fektetésével nem is érdemes próbálkozni. De jó szakember, jó magas áron, télen is megoldja a gyepszőnyeget. Ha viszont valaki maga akarja a zöld gyepét megteremteni és nem szeretne rá nagyon sokat költeni, akkor tavaszig várnia kell. Már most szólunk: április elejétől a végéig járunk a legjobban, tessék beírni a naptárba!

fuvesites keso osszel 02

7 jó tanács a füvesítéshez

  1. Vegyünk jó minőségű magot és szánjunk 1 kg-ot 50 négyzetméterre.
  2. Várjunk tavasszal áprilisig, adjuk fel ősszel október végén.
  3. Elsimított, legalább 5 cm mélyen meglazított vetőágy kell a fűnek.
  4. Gereblyével fél cm-nyi földdel takarjuk be a magokat, mert csak akkor csíráznak ki.
  5. Naponta háromszor öntözzük meg.
  6. Három hétig ne lépjünk rá.
  7. Ha nagyobbra nő, mint 4 cm, nyírjuk le, hogy erősödjön

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR