Gyors elsősegély növényeinknek a nyaralás után

Gyors elsősegély növényeinknek a nyaralás után

Ha túl száraz vagy túl nedves.

Feltöltődve hazaérkezünk a pihenésből... és a növényeinket katasztrofális állapotban találjuk. Nincs idő késlekedni, muszáj mielőbb cselekedni!

1. Az első kérdés: locsoljunk vagy kiszárítsunk?

Mielőtt a locsolókannáért indulunk, ellenőrizzük, hogy a talaj nem-e túl nedves, vagy épp ellenkezőleg: túl száraz. A legtöbben nyaralás előtt jól beöntözzük a növényeinket, arra gondolva, hogy így a száraz napokat is túlélik, ezért a kiszáradás ritkábban veszélyezteti őket. Mindkét esetben, akár túlöntöztük őket, akár kiszáradtak, hasonlóak a tünetek: logó, sápadt levelek, barnult hajtáscsúcsok. Ha pangó vízben áll a növény, vegyük ki a cserépből és hagyjuk jól kiszáradni a közeget. Mindenképp szárítsuk ki teljesen, mielőtt újra locsolnánk! Ne aggódjunk, a növények nem száradnak ki túl gyorsan.

gyors elsosegely 02

2. Elsősegély szárazság esetén

Amennyiben túl száraz a növény földje, merítsük egy vödör vízbe, áztassuk be alaposan. A legjobb, ha a vízben 15-30 percig hagyjuk, hogy jól átitassa a víz a talajt. Amennyiben nem tudjuk a cserepet bemeríteni, tegyük egy alátétre és rendszeresen öntsünk felülről vizet a földre, hogy az alja is meglazuljon és fokozatosan fel tudja szívni a folyadékot.

3. Az elszáradt részek visszavágása

A sérült, barnult növényi részeket vágjuk le, távolítsuk el. Azonban előbb várjunk még két hetet, hátha az elhaltnak tűnt részek új rügyeket képeznek, újra kihajtanak. amennyiben ez nem történik meg, vágjuk vissza azokat az ép részekig.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR