Télre is elteheted.
Széles Anikó kertjében sok cukkini termett, ezért úgy döntött, az egy bevált receptet gondol újra, hogy tartósítani tudja a többlettermést.
A hagymás cukkini egy egyszerű és finom zöldségétel, könnyedén elkészíthető. Az alaprecept szerint – ahogyan a neve is mutatja – hagymát és cukkinit tartalmaz, azonban kombinálható más alapanyagokkal is, többek között a fokhagyma vagy a bors is finom ízt ad neki. A következőkben Anikó receptjét ismerhetjük meg.
"Évek óta készítem a hagymás cukkinit, de a befőttes változatát most készítettem először. Mivel nagyon sok cukkini termett, gondoltam, valahogyan téliesíteni kellene. Így jött az ötlet, hogy tartósítom. Ugyanúgy készítem, mint a mindennapokban, csak tettem bele nátrium-benzoátot.
Amire szükség van (5 db 7 dl-es üveghez)
- 4 db közepes cukkini,
- 12 db közepes hagyma,
- só,
- pici olaj, amiben a hagymát megdinsztelem. Fontos, hogy olaj legyen, zsírt nem szabad alá tenni, mert az egy idő után megavasodik.
Így készül
Mosás után a cukkini két végét levágom, de nem hámozom meg őket. Felnegyedelem, magját kivájom, és papírvékonyra felszeletelem.
A hagymát tisztítás után nagyra feldarabolom és olajon megdinsztelem. Amikor megpuhult, ráöntöm a cukkinit és sót szórok rá, amitől levet enged.
Fedő alatt néha kevergetve megpárolom. Azért fontos a fedő, mert saját levével rakom az üvegbe, így nem kell rá külön levet készíteni.
Amikor készen van, mehet bele a nátrium-benzoát, 2 mokkáskanállal, de nem púposan mérve. Még forrón az üvegekbe rakom, és száraz dunsztba teszem kihűlni.
Mivel tartósító van benne, szerintem 2 évig is eláll. A tárolása spájzban, 4 és 15 fok közötti hőmérsékleten ideális.
Télen, amikor előveszek egy üveggel, serpenyőben lesütöm, ízlés szerint sót, delikátot teszek rá. Végül 4-5 egész tojást keverek bele."