Hosszú ideig eláll.
Grillezett húsok, sültek remek kísérője az a pritaminsaláta, melyet Forrási Gyöngyvér készít. A következőkben megismerhetjük a pontos receptjét.
"Harmadik éve készítem ezt a pritaminból készült salátát. Kápiából is ugyanígy elkészíthető, ha szép, húsos paprikát használunk hozzá.
Néhány éve akadtam rá román nyelvű gasztroblogokban, kis eltéréssel úgy a hozzávalókat, mint a mennyiséget illetően nagyjából azonos a receptúra. Izgalmasnak tűnt, majd nem is csalódtam a végeredményt illetően. Édes-savanyú, pikáns szószban, nem kifejezetten savanyúságra hasonlít, szerintem átmenet egy chutney-ba. Egy igazi ízbomba, harmonizáló ízekkel.
Hozzávalók:
- 1 kg pritamin tisztán mérve
- 200 g sima mustár
- 150 g 9%-os ecet
- 150 g cukor
- 150 g napraforgóolaj
- 20 g só
- 2 közepes méretű hagyma
- 4-5 cikk fokhagyma
- 1 kk. szemesbors
- 1-2 babérlevél
- 1 db chili (elhagyható)
- 1 kk. kurkuma
Ebből az adagból 3 darab 350 gr-os üveggel lesz. Ezeket a mennyiségeket természetesen lehet többszörözni.
Így készül:
Minden zöldséget felaprítunk, a paprikát 1 cm széles csíkokra vágjuk, a hagymát és fokhagymát szeleteljük. A többi hozzávalót egy lábasba téve lassú tűzön felforraljuk, ekkor már szép bársonyos az állaga. Először a hagyma és a fokhagyma megy bele, ezekkel 2 percig forraljuk közepes lángon, aztán hozzáadjuk a paprikát is. Miután újból forrni kezd, maximum 8-10 percet főzzük lassú tűzön vigyázva arra, hogy a paprikák ne főjenek szét.
Az eltarthatóság szempontjából fontos, hogy forrón, sterilizált üvegekbe tegyük, majd takaróba bugyolálva hagyjuk másnapig kihűlni, aztán mehet a hűvös kamrába. Igazából 2-3 hónapon belül érnek össze igazán az ízek. Eltartható akár két évig is, de szerintem hamarabb elfogy.
Grillezett húshoz, sültekhez, akár hideg sültekhez, pástétomokhoz kiváló."