Pár nap alatt, egyszerűen: krumplival érik a kovászos káposzta

Pár nap alatt, egyszerűen: krumplival érik a kovászos káposzta

Sokféleképp felhasználható.

Kenyér helyett krumplit használ Kereszti Krisztina  saját készítésű kovászos káposztájához, melyet aztán többféle káposztás étel alapanyagaként használ fel. A következőkben Krisztina mutatja be azt a néhány nagyon egyszerű lépést, melyek segítségével pár nap alatt friss, fermentált, kovászos káposztánk lehet.

"Nagyjából ötödik éve készítek kovászos káposztát, amihez fél burgonyát használok, nem kenyeret. Kizárólag egészséges alapanyagokat használok, ellenőrzött kistermelőktől. Egy alkalommal 2,5-3 kg káposztából csinálok általában és 1 adagot készítek.

Amire szükség van:

• 1 darab 5 literes üveg és hozzávaló tető,
• 2 csomag kapor,
• víz,
• himalája só,
• kb. 2,5-3 kg édeskáposzta,
• egy fél burgonya.

Így készül:

1 liter meleg vízhez 2 púpos evőkanálnyi himalája sót adok. Hozzá jön még 2 csokor kapor, kb. 2-2,5 kg vékonyabbra gyalult káposzta és egy félbe vágott burgonya.

Az 5 literes üveg aljára kerül egy csomag kapor, az üveg közepéig szorosan belenyomkodva a káposzta, majd ismét egy csokor kapor következik. Megint káposzta az üveg szájáig. Annyi helyet hagyunk, hogy a fél burgonya elférjen. Lezárom, és félig napos helyen érlelem 2-3 napot, de ez ízlés kérdése. Ha tetővel zárjuk az üveget, naponta kétszer sziszegtessük, hogy a termelődő gázokat kiengedjük az üvegből.

A megfelelő só-arány véleményem szerint fontos, mert ettől marad ropogós a káposzta.

Hűtőben több hétig is eláll, bár sosem maradt olyan sokáig belőle. Kamrában, sötét helyen tárolom.

Csak a fantázia szab határt az elkészítési módoknak, íme néhány: lucskos vagy székelykáposzta, korhelyleves, babos káposzta, töltött káposzta, de magában is isteni finom, akár zsíroskenyérhez is. Nyáron én a nehezebb káposztás ételekhez ezt használom, számomra ez a káposzta könnyebben emészthetővé teszi ezeket a könnyűnek nem mondható ételeket."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR