Régi, hagyományos recept szerint készül a savanyított tök és cukkini

Régi, hagyományos recept szerint készül a savanyított tök és cukkini

Főzeléknek is kiváló.

Napjainkban egyre többen fordulnak az egyszerű, jól bevált tartósítási módszerek felé. Így van ezzel Szöllősi Judit  is, akinek konyhájában többek között savanyított – vagy fermentált – tök és cukkini is készül.

"Városi voltam évtizedekig, ám miután falura költöztem, sok minden megváltozott, elkezdtem nagyobb mennyiségben befőzni a nyáron termett zöldségeket, gyümölcsöket. A fagyasztott élelmiszereket nem szeretem, egyre inkább a száz-százhúsz éves szakácskönyveimhez fordultam, mert akkoriban még nem használtak tartósítószert, mégis mindent el tudtak tenni télire. Én ezeket a régi, egészséges recepteket használom, és igyekszem megismertetni másokkal is. Így találtam rá erre a receptre is, a tök savanyítására.

Ez nem savanyúság, hanem savanyított főzőtök. Ma – ha jól tudom – nem a savanyítás, hanem a fermentálás a divatos szó. Egyszerű, gyors és remekül eláll a következő nyárig. Akkoriban még nem volt cukkini, ennyi az újdonság benne, hogy ezt a nagyon bőtermő és sokoldalú zöldséget is el lehet tenni minden különösebb fáradság nélkül.

Íme a recept:

A tököket vagy óriás cukkiniket megmosom, meghámozom, legyalulom. Kilónként egy evőkanál sóval lesózom, állni hagyom, amíg levet nem ereszt. Kinyomkodom és kiforrázott üvegekbe tömöm. Jól összetömörítem, hogy ne legyen levegős, és ezáltal feladja a levét is. Nem teszem teljesen tele, hogy felül legyen egy centiméternyi lé. Nem túl szorosan csavarom rá a kupakokat, hogyha ki akar forrni az üvegből, megtehesse.

Az ablakba teszem és néha fordítok az üvegeken, hogy minden oldalról érje a nap. Egy hét alatt beérik, megsavanyodik. Egy hét után megnézem, van-e lé rajta vagy kiforrt. Ha száraz, rátöltök és úgy zárom le, majd a polcra teszem.

Amikor főzelékre vágyom, lekapom a polcról. Kellemesen savanykás, a főzelék nekünk ebből elég savanyú, de természetesen lehet bele ecetet tenni. Ha kimosom, jó cukkini spagettinek vagy tócsninak (prószának) is."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR