Gyűszűvirág: színes dísz- és gyógynövény

Gyűszűvirág: színes dísz- és gyógynövény

Magról könnyen szaporítható, de akár 5 évig is virágoztatható izgalmas növény, amelyről sokan el sem hiszik, hogy Európában vadon is előfordul.

A piros gyűszűvirág jól érzi magát félárnyékos helyeken, például fák alatt. Különböző vadvirágokkal együtt ültetve nagyon szépen mutat virágágyakban és természetszerű kiültetésekben egyaránt. Virága kárminvörös de léteznek sárga és fehér változatai is (júniustól júliusig). Európában vadon is előfordul, de Magyarországon inkább csak a házikertekben, dísznövényként lelhető fel. Tudományos neve: Digitalis purpurea. A Plantaginacea (útifűfélék) családjának tagja.

A természetben

Kétéves, magát magvairól évről évre könnyen szaporítja. Mérgező gyógynövény, hatóanyaga szívgyógyszer.Az orvoslásban a növény szárított leveleiből kinyert digitoxint alkalmazzák, szívelégtelenség kezelésére. A hatásos és mérgező dózis között kicsi a különbség, ezért digitoxin alkalmazásakor szigorúan követni kell az orvos utasításait, a növény háziszerként nem használható.

Csodaszép

Fagytűrő, 60-120 cm magas, de jó talajban még magasabb is lehet. Lehet évelőként is nevelni, ha nem engedik magot kötni, a virágzás végén tőből kivágják a virágszárakat, úgy akár 5 évig is elél.

Hosszú, virágos füzérei nagyon mutatósak. Színváltozatai: piros, fehér, rózsaszín. Magvetéssel szaporítható júliusban. Félárnyékos helyen a legszebb. Június-júliusban nyílik.

Gyűszűvirág fehérben

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR