Orbáncfű: három az egyben

Orbáncfű: három az egyben

A nyugati kultúra legelterjedtebb antidepresszáns gyógynövénye az utóbbi időben divatos virágcsokorként és kerti szoliterként is megjelent.

Az orbáncfű különféle változatai évszázadok óta az emberiség kedvelt haszonnövényei. Angolszász hagyományok szerint elűzte az otthonokra leselkedő ártó szellemeket és boszorkányokat, díszítette a kerteket, manapság pedig vágott virágként hódít.

Ördögűző antidepresszáns

Hazánk gyakori lágyszárúja, a közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum), a démonoktól hemzsegő sötét középkorban szelleműző képességével vált hírhedté. Tudhattak valamit elődeink, hiszen egyik fő hatóanyaga (a hipericin) a depresszió és az ideggyengeség ellen hatékony orvosság. Ezen kívül hölgyeknek ajánlják a változókori panaszok enyhítésére. Nehezen gyógyuló külső és belső sebek, fekélyek kezelésére olajos kivonatát alkalmazzák.

Antidepresszáns

Házilag is elkészíthető teája védi a nyálkahártyákat és a májat (főleg túlzott italozás után). Félszáraz gyepekben, lomboserdők tisztásain vadon nő: ilyen helyekről virágzása idején magunk is gyűjthetjük.

Virágágyak talajtakarója

Mediterrán rokona a Kis-Ázsiából származó bőrlevelű orbáncfű (Hypericum calycinum). Élőhelyéből adódóan a hideget nem kedveli, ezért fásodó szárát télen takarni ildomos. 20-30 centi magasra növő szárai tarackolva terjednek, ezt kihasználva talajtakaróként is ültethetjük. Méretes, akár hét centit is elérő sárga virágai a nyár második felétől őszig nyílnak. Félörökzöld, ami annyit jelent, hogy enyhébb teleken lombját megtartja, erős fagyban viszont elhullajtja. Balkáni változata, az olimposzi orbáncfű (Hypericum olympicum) inkább sziklakertekben, kavicskertekben érzi otthon magát.

A múlt században nemesítették 1-1,5 méteres 'Hidcote' fajtáját, amelyet örökzöld lombja és dús nyári virágzása miatt érdemes kertünk előkelő helyére ültetni.

Bogyós csokorba kötve

Dísznövényként nem csak a virágágyakban találkozhatunk az orbáncfűvel. A bogyós orbáncfű (Hypericum androsaemum) az elmúlt 10 év egyik legdivatosabb vágott virágává avanzsált. Az egyszerűbb virágkompozícióktól kezdve, a természetes hatású menyasszonyi csokrokon keresztül, a termésekkel díszített koszorúkig számos felhasználása vált általánossá.

Bogyós

Bogyói a zöld, sárga, rózsaszín és a vörös különböző árnyalataiban változhatnak. Sikerét nem csak egyedi terméseinek, hanem tartósságának is köszönheti: vázába téve akár két hétig is díszlenek hajtásai.

Mindenféle orbáncű a faiskola.hu-n >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR