Termeld meg saját aloédat!

Termeld meg saját aloédat!

Nem veszel többé, mert pikk-pakk magad is szaporíthatod. Ráadásul nem is lesz nehéz dolgod, mert a halhatlatlanság növényének nevezett Aloe vera már önmaga elég ellenálló növény. Nézd meg a fotókat és termeld meg az egész éves adagodat.

A manapság oly népszerű és nemes egyszerűséggel a halhatatlanság növényének is nevezett Aloe verát nem nehéz szaporítani. Természetesen akkor, ha adottak hozzá a megfelelő körülmények és feltételek. Szerencsére nálunk ezek biztosítva voltak, így meg tudjuk mutatni a szaporítás menetét.

aloe szaporitas 01

Sokan varázsszernek tartják és rendkívüli gyógyhatásokat tulajdonítanak ennek a titokzatos pozsgás növénynek. Egy biztos: a levelek belső részét alkotó sűrű, kocsonyás nedvet kisebb bőrproblémák esetén nyugodtan használhatjuk. És már csak azért sem hiányozhat az otthonunkból, mert igen mutatós és kellemes mediterrán hangulatot varázsol a lakótérbe.

aloe szaporitas 02

aloe szaporitas 03

aloe szaporitas 04

aloe szaporitas 05

aloe szaporitas 06

aloe szaporitas 07

Következzen hát lépésről lépésre, hogyan lesz egy Aloe verából kettő!

Mindenekelőtt szükséges hozzá egy egy vagy több oldalhajtást, sarjat hozó életerős anyanövény.

aloe szaporitas 08

A sarjakat könnyű felismerni: jóval kisebbek és világosabb színűek, mint az anyanövény.

aloe szaporitas 09

A 3-4 levéllel rendelkező és kb. 8-10 cm magas sarjak már alkalmasak az elválasztásra.

aloe szaporitas 10

A művelethez az egész növényt emeljük ki a cserépből és a sarjat óvatosan válasszuk le az anyanövényről.

Az anyanövényt ültessük vissza az eredeti cserepébe, a sarjat pedig ültessük egy legalább 8-10 cm-es virágcserépbe. Fontos, hogy a cserép alján legyen vízelvezető nyílás, hogy a növény soha ne álljon pangó vízben.

aloe szaporitas 11

Ültetőközegként laza, homokkal és tőzeggel kevert palántaföldet használjunk. Ügyeljünk arra, hogy ültetéskor a föld szobahőmérsékletű legyen.

aloe szaporitas 12

A sarjat kb. 2 cm mélyen dugványozzuk a földbe, majd locsoljuk meg. A virágcserepet állítsuk kellően meleg, világos helyre.

aloe szaporitas 13

aloe szaporitas 14

Ha a növényke újabb levelet kezd hajtani, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jól végeztük a dolgunkat, sikerült a szaporítás.

aloe szaporitas 15

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR