Bíbor kasvirág: a jó kertésznél embermagasra nő

Bíbor kasvirág: a jó kertésznél embermagasra nő

Nem is baj, hogy méretes, mert így messze földről megtalálják a méhek, amelyeknek a kasvirág ellenállhatatlan. Így az egész kertünk kap a beporzókból.

Az USA keleti részén őshonos bíbor vagy lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea) nálunk is számos virágoskertben megtalálható. A kertbe vagy virágágyba ütetett bíbor kasvirág vonzza a méheket és a pillangókat, ez pedig biztosítja, hogy a szomszédos növényeknek is bőven jusson beporzó rovar. A növény alkothat magas hátteret vagy ismétlődő sorokat impozáns, nagyfejű (gyakran a 15 cm-es átmérőt is elérő), bíborszínű virágaival. Az erős szárak, amelyek magassága elérheti a 150 cm-t is, ritkán hajlanak meg, így nemigen van szükség a növény kikarózására, hogy megőrizze szép, egyenesen a magasba törő megjelenését.

Kasvirág

A bíbor kasvirág nevelése

A bíbor kasvirág a tápanyagokban szegény talajban fejlődik a legjobban. A tápanyagokban gazdag vagy erősen feljavított talaj erőteljesebb levélfejlődést, viszont ennek rovására gyengébb virágzást eredményez.

A bíbor kasvirágot ültesssük napos helyre. Ez naponta legalább hat napos órát jelent. Egyes melegebb területeken a délelőtti napfény hozza a legjobb eredményt, ha a késő délutáni órákat a növény árnyékban töltheti, hogy nap sugaraitól ne perzselődjön meg.

A bíbor kasvirágot ültethetjük magvetéssel vagy tőosztással:

Magvetés

Ha szeretnénk összegyűjteni a bíbor kasvirág magjait a következő évre, még azelőtt kerítsünk rá sort, mielőtt a madarak teszik ezt meg. Húzzunk egy barna papírzacskót a virág fejére, fordítsuk oldalra és rázzuk ki a magokat a zacskóba. A profi kertészek úgy vélik, ha a magokat pár hétig hideg helyen tartjuk (hűtjük), ezt követően a nyirkos talajba elültetve sokkal dúsabb lesz majd a virágzás. Azokon a területeken, ahol az időjárás egész évben enyhe marad, érdemes kipróbálni ezt a technikát. Másik megoldásként a bíbor kasvirág magjait ősszel is elvethetjük azokon a területeken, ahol hideg téli hónapokkal kell számolnunk, így biztosított a magok természetes módon való lehűlése.

Tőosztás

A bíbor kasvirágot ősszel tőosztással is szaporíthatjuk. Tőosztást csak olyan növényeken végezzünk, amelyek már legalább három éve vagy ennél több ideje a földben vannak. A fiatalabb kasvirágok esetén valószínűsíthető, hogy még nem fejlesztettek ki olyan gyökérzetet, amely eléggé megtermett lenne a tőosztáshoz. A tőosztás gyakoriságát három-négy évben szabjuk meg.

A bíbor kasvirág magról való ültetése a kezdő kertészek számára sem bonyolult eljárás, míg a tapasztalt kertészek számára a kasvirág egyszerű gondozása jelenti a legnagyobb előnyt.

A bíbor kasvirág gondozása

Miután a bíbor kasvirágot elültettük és az szépen meg is gyökeresedett, egyszerű megtanulni az ezt követő gondozását. Azokban az időszakokban, amikor a csapadékmennyiség szokásos, nincs szükség a külön öntözésére. A bíbor kasvirág szárazságtűrő, így a hosszú, száraz nyári hónapokat is jól viseli.

Kasvirág

A kasvirág gondozásához hozzátartozhat némi trágyázás, de gyakran erre nincs is szükség. Ha a virágok kicsik vagy gyengén fejlettek, próbáljunk meg beledolgozni a növények körül a talajba egy kis mennyiségű érett komposztot.

Amikor a nyár végén a bíbor kasvirág virágai hervadtnak, viharvertnek kezdenek látszani, egyharmad részben vágjuk vissza a növényt. Ezzel megfiatalítjuk és gyakran újabb gyönyörű virágokat hoz, amelyek az első fagyig is kitartanak.

A kasvirág gondozása gyerekjáték tehát, és a növény évről évre minden évben dús virágzással jutalmazza meg a hozzáértő törődést.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR