Használjunk napenergiát!

Használjunk napenergiát!

A házikertben érdemes a korszerű biokertészet bevált tapasztalatokon nyugvó módszereit alkalmazni, amely az emberi munkát állítja középpontba. Ez nemcsak a vegyszerterhelésünket, hanem az energiaszámlánkat is csökkenti, ráadásul komoly sikerélmény az okosan végzett munkánk gyümölcsét szüretelni.

A kerti lámpákhoz természetesen ma már LED világítást ajánlunk, sokszor az áramot is maguk termelik meg ezek a lámpák. Nagyobb fogyasztókhoz természetesen nagyobb felületű, négyzetméteres fotovoltaikus panelek szükségesek.

Az áramtermelőknél olcsóbbak a napsugárzással vizet melegítő napkollektorok. Kerti zuhanyozáshoz elég egy fekete hordócska, nagyobb vízmennyiséghez persze csőkígyó vagy panel kell.

Slagcsiga

Energiatakarékos tartósítás

A termények szárítása az egyik legősibb tartósítási forma, ma is a nagyüzemi mezőgazda-ság egyik leginkább energiaigényes folyamata a gabona- és takarmányszárítás. Környezettudatos kiskertben a szárítást jobb a nyári és őszi melegre, a szélre, a napsütésre bízni. A kedvező napokon kiterítjük a szárítanivalót, majd esőben, párás éjszakán fedett helyre visszük, és ezt ismételgetjük a teljes száradásig. Az aszalt gyümölcsök, a saját pirospaprika, a szárított erdei gombák a háztartásunk igazi kincsei lesznek.

Paprika

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR