Gyűjtsünk együtt esővizet!

Gyűjtsünk együtt esővizet!

A kertekben öntözésre és tisztításra rengeteg vizet használunk fel. Ha az esővizet nem engedjük a csatornába, sokat spórolhatunk és a környezetet is kíméljük. Mennyi vizet gyűjthetünk?

A csapadék kiegyensúlyozott felhasználását érhetjük el azzal, ha gyűjtjük az esővizet. Mikor sok van, akkor gyűjtjük, mikor kevés, öntözésre használhatjuk.

Régen...

A 20. század elején a lakosság hordóba, kádba összegyűjtötte az esővizet, mert szép illatos lett tőle az abban mosott ruha és selymes a lányok haja. Tették ezt annak ellenére, hogy a kutakról még ingyen hozhattak vizet és nem volt csatornadíj sem. Az esővíz azért jobb, mert a talajvizekhez képest lágy víz, nincs benne mész, kevesebb szappantól felhabzik.

Esővízgyűjtés

... és ma

Manapság nagyon sokat fizetünk a víz- és csatornahasználatért. A vízdíj azért olyan magas, mert a természetes vizeket bonyolult eljárásokkal tisztítják és szállítják a fogyasztókhoz. Ezek az eljárások pedig nemcsak bonyolultak, hanem erőforrás-igényesek, így környezetterhelők is. Tehát ha az esővíz begyűjtése által ingyen vízhez jutunk, akkor egyben a környezetünket is tehermentesítettük.

Egy modern háztartásban akár napi 160 liter ivóvizet is elhasznál a legdrágább vezetékes vízből.

Napi ivóvíz-felhasználás (liter/fő):

Mire használjuk?

Mennyit használunk (liter / fő)?

takarítás

5

mosogatás, főzés

10

fürdés

70

kert öntözése

10

mosás

20

WC öblítés

45

Összesen, fejenként, naponta:

160 liter

Mennyi esőt gyűjthetünk?

Egy 100 nm-es családi házban lakó 3 fős család házon belüli vízfogyasztása kb. napi 480 liter, évi 175 m3. A 100 nm-es ház teteje is kb. 100 m2 felületen gyűjti a vizet. Évi 550 mm csapadékkal számolva 55 m3 víz gyűjthető össze, azaz a víz- és csatornadíj 30%-a is megtakarítható.

Esővízgyűjtés

A környezettudatos Németországban ezért támogatják az esővízgyűjtést, ezzel motiválva a lakosságot, hogy öntözésre, autómosásra, esetleg vécéöblítésre ezt a takarékos, helyben nyert vízforrást használja.

Magyarországon az átlagos csapadékmennyiség 550 liter négyzetméterenként. A természetben élő növények átlagos csapadékigénye 520 mm évente. Örülhetnénk, hisz ez bőven fedezi az igényeiket. Azonban ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy növényeink aktív állapotunkban, a tenyészidőszakban (áprilistól novemberig) igénylik leginkább a csapadékot, akkor pedig átlagosan csak kb. 300 mm hullik négyzetméterenként. Ez négyzetméterenként 220 liter vízhiányt jelent. Ezt pedig valahonnan pótolnunk kell, ha kertünkben nem akarjuk kókadó növények közt, a kiégett gyepet nézve tölteni hétvégéinket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR