Tippek és trükkök az esővíz gyűjtéséhez

Tippek és trükkök az esővíz gyűjtéséhez

Az esővíz gyűjtésével jelentősen csökkenthetjük a környezetünk terhelését és nem mellesleg a víz- és csatornadíjat. Bemutatunk néhány ötletet az otthoni, kerti esővízgyűjtéshez.

Esővízgyűjtés kicsiben

Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja a tetőre hulló csapadék elvezetése a megfelelő nagyságú tartályokba. Az így nyerhető vízmennyiség kiszámításához vegyük figyelembe, hogy 30-40 nm tetőfelületről 1 köbméter víz gyűjthető össze havonta.

A legegyszerűbb megoldás, ha egy hordót állítunk az ereszcsatorna alá. Ezzel csak az a baj, hogy nehéz a vizet kinyerni belőle, nincs az öntözéshez szükséges víznyomás, ráadásul hamar elkoszolódik, bealgásodik a víz. Ennél szakszerűbb módja az esővíz felfogásának, ha acéltartályokat vagy a helyszínen kivitelezett vasbeton tartályokat építenek. Ezek hátránya, hogy gyakran idő előtt korrodálódnak, vagy megrepednek és elfolyik belőlük a víz.

Esztétikus és bevált esővízgyűjtő módszer az eresz alá vagy mellé szerelt (vagy állított), kifejezetten esővíz gyűjtésére szolgáló zárt műanyagtartály. Az ereszcsatornával egyszerűen, pl. 2 méter magasságban összeköthető. Ha elég magasra tesszük a tartályt, akkor az aljára szerelt csapon keresztül elvezetve az öntözővizet lesz elegendő víznyomás a locsolókannák megtöltéséhez. Természetesen szivattyút is helyezhetünk a tartályba, és akkor a víznyomás nem lehet probléma.

Esővízgyűjtés

Van, aki nagyban csinálja

A legmodernebb megoldás az edzett műanyagból, speciálisan víztárolásra gyártott tartályok földbe süllyesztése. A talajfelszín alá helyezett tartályok ugyan a mechanikai hatásoknak kevésbé állnak ellen, de kis odafigyeléssel akár életünk végéig kiszolgálhatnak minket. A célnak megfelelően mindenféle méretben és összeszerelésben hozzájuthatunk a legkülönfélébb formákhoz.

Előnye a műanyag tartálynak, hogy könnyen telepíthető, kicsi a tömege és viszonylag egyszerűen szerelvényezhető. Telepítéskor a kiásott gödör aljára homokágy kerül majd a tartály köré pedig vízelvezető réteg és már rá is kapcsolható az esővízcsatorna gyűjtővezetéke. A tartályok összekapcsolhatóak, ezért nagyfelhasználók igényeit is képesek kielégíteni.

Esővízgyűjtés

Mi lehet a hátránya az esővízgyűjtésnek?

Az esővízgyűjtésnek természetesen hátránya is van. Elég, ha megnézzük, hogy eső után néha milyen koszosak lesznek az autók: ugyanis az esővíz sem mindig tiszta. A városi levegő szennyezettsége is könnyen átvándorol az esőcseppekbe, így gyakran a nitrogén és kénvegyületek miatt savas kémhatású, vagy éppen koromtartalmú az esővíz. A másik problémát a háztetőkön felhalmozódó szennyeződések (madárürülék, ereszbe hulló falevelek) okozzák.

Érdemes tehát odafigyelni az esővíz használatára, esővízgyűjtő-berendezést venni, esetleg szakértő véleményét kérni. A megtakarítás és a környezet tehermentesítése megéri az utánajárást.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR