Energiatakarékos ötletek a kertben

Energiatakarékos ötletek a kertben

Akinek kertje van, utána tud számolni, hányféle tevékenységhez szükséges energia a kerti munkák során.

Takarjuk be a talajt

A jól előkészített, tápanyagdús talajon jól fejlődnek növényeink, de a gyomok is. Ezek a nem túl közkedvelt kapáláson kívül vegyszerekkel is irthatók, de létezik egy vegyszermentes és energiatakarékos megoldás is: ez a talajtakarás, másként mulcsozás, amikor letakarjuk a talajt és csak a haszonnövény számára hagyunk lyukat a takaráson, megfelelő sor- és tőtávolsággal. A mulcsozás egy drágább lehetősége a sík- és fátyolfóliák takaróanyagként való alkalmazása. Nem minden növény esetében alkalmazható a takarás, és ilyenkor nem lehet elkerülni a mechanikai beavatkozást. Ez azonban általában olcsóbb, mint valamilyen vegyszer használata, mely ráadásul nagyobb odafigyelést és helytelen használat esetén számos veszélyt is jelent. A növények kórokozói és betegségei ellen a környezetet és egészségünket is károsító növényvédő szerekkel védekezünk.

Biológiai növényvédelem

Széles körben használható és sok energia takarítható meg a biológiai védekezéssel. Ezek között a legegyszerűbb a célszerűen válogatott növényi társulások telepítése, de emellett még általában sokoldalú aktív védekezés is szükséges.

Sárgalap

Az olcsó aktív védekezés számtalan formája ismeretes, mint pl. a kártevők gyűjtése feromonos csalogatóval, illattal, búvóhellyel, táplálékkal vagy különböző színcsapdával.

Bazsalikom

Hőszigetelés növénytakaróval

A lapos tetejű házak tetőkertjei remek szigetelést nyújtanak télen a hidegtől, nyáron a hőségtől. A repkénnyel (a napos falakon vadszőlővel, árnyékban borostyánnal) befuttatott házfalak szépek és szintén hőtakarékosak. A túlságosan napos ablakainkat árnyékoló lombhullató fák nyáron kellemesen hűsítenek, télen, kopaszon viszont beengedik a napsütést.

Borostyán

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR