Hogyan nyerjünk energiát a kertben?

Hogyan nyerjünk energiát a kertben?

Akinek kertje van, utána tud számolni, hányféle tevékenységhez szükséges energia a kerti munkák során. Sok energiát igényelnek a ma már egyre gyakoribb kerti gépek, a termés tartósítása, és még ezeknél is több energiával állítják elő a műtrágyákat, növényvédő szereket. Mindez a sok energia megdrágítja a kertészkedést.

A házikertben érdemes a korszerű biokertészet bevált tapasztalatokon nyugvó módszereit alkalmazni, amely az emberi munkát állítja középpontba. Ez nemcsak a vegyszerterhelésünket, hanem az energiaszámlánkat is csökkenti, ráadásul komoly sikerélmény az okosan végzett munkánk gyümölcsét szüretelni.

Kerti vízforrások

A növények fejlődéséhez szükséges vízhez nemcsak közmű-hálózatból, hanem saját kútból vagy az esővíz összegyűjtésével is hozzájuthatunk. Saját kút esetén energiatakarékosan lehet vizet húzni és vízellátó rendszert üzemeltetni szélenergiával. A szélgépes vízszivattyúk készen megvásárolhatók és egyszerűen telepíthetők. Az öntözésnél alapvető takarékossági szempont, hogy a víz a megfelelő időben, a megfelelő helyre kerüljön. A csepegtető öntözés a növény gyökeréhez juttatja a vizet, lecsökkentve a párolgási, elfolyási veszteséget.

Energiatakarékos tartósítás

A termények szárítása az egyik legősibb tartósítási forma, ma is a nagyüzemi mezőgazdaság egyik leginkább energiaigényes folyamata a gabona- és takarmányszárítás. Környezettudatos kiskertben a szárítást jobb a nyári és őszi melegre, a szélre, a napsütésre bízni. A kedvező napokon kiterítjük a szárítani valót, majd esőben, párás éjszakán fedett helyre visszük, és ezt ismételgetjük a teljes száradásig. Az aszalt gyümölcsök, a saját pirospaprika, a szárított erdei gombák a háztartásunk igazi kincsei lesznek.

Napoznak a paprikák

Energiatakarékos talajápolás

A talajművelő eszközök használatának célja, hogy a talaj termelékenysége, életereje növekedjen. Kerüljünk minden olyan beavatkozást, amely a talaj tömörödését, szerkezetének rombolását okozza. Mellőzzük a talaj forgatását. Ez nemcsak sok energiánkat veszi el, de rontja a talaj tulajdonságait is. A talajt forgatás helyett inkább lazítsuk.

Helyben termelt komposzt

A növények fejlődéséhez szükséges tápanyag és talajszerkezet biztosításához legolcsóbb megoldás a saját készítésű komposzt. Komposztálható minden kerti hulladék, legtöbb esetben külön előkészítés nélkül, de kapható a komposzthoz kerti aprítóberendezés is. A komposzttal nemcsak a tápanyag-utánpótlást oldjuk meg, hanem a kerti hulladékok elhelyezését is. A terméssel kivont tápanyagokat pótolni kell, de a feleslegesen bevitt mesterséges tápanyag csak pénzpocsékolás, és gyakran még kárt is okoz. A szükséges tápanyag-utánpótlást a talaj rendszeres vizsgálatával tudjuk megállapítani.

komposzt04

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR