Hibrid levendula: erősebb, mint hinnéd

Hibrid levendula: erősebb, mint hinnéd

A nemes és vad levendula nászának gyümölcse egy erőtől duzzadó, lavandin nevű növény.

A lavandin egy természetes hibrid, mely a vadlevendula és a közönséges levendula keveredéséből jött létre. Angol levendulának vagy hibrid levendulának is nevezik.

Általában nagyobbra nő, mint a többi levendulafaj. A virágok hegyesebbek, vastagabbak, a palánta is duzzadtabb. Elmondható róla, hogy sokkal gyorsabban növekszik, mint a közönséges levendula.

lavandin

A lavandin elágazó, ovális cserje, 30-50 cm magasra nő, hosszú szárai vannak. Virága kúposabb, vastagabb, színe élénkebb ibolya, mint a közönséges levenduláé. Levelei elnyúlóak, lándzsa alakúak, erősen fűszeres illatúak, szürkés-zöldek vagy ezüstösek, enyhén szőrösek, örökzöldek. Virága kékeslila, néha rózsaszín színű. Virágzata átlagosnál nagyobb csoportozatban helyezkedik el.

Július közepétől szeptember elejéig virágzik, fajta, magasság és az éghajlati viszonyok szerint. A növény begyűjtése a virágzás teljében kezdődik. Illóolaja kámforos aromájú, gyakran „angol olajnak” nevezik.

A lavandint a múlt század 30-as éveiben fedezték fel, azóta termesztik. Manapság ez a legnépszerűbb levendulafajta, mivel kereskedelmi szempontból igen hasznosnak bizonyult.

lavandin 04

Igen könnyű termeszteni, szaporítása dugványozással történik. Termesztése szárazon történik, vagyis öntözés nélkül. Különösebb trágyázást nem igényel növény-egészségügyi szempontból kiváló. Kellően száraz, nem mészköves talajba ültessük. Díszíthetünk vele virágágyásokat, talajtakaróként is alkalmazhatjuk, de ültethetjük virágládákba is. A növény napfényes helyet igényel.

Rügyezés idején, kora tavasszal metsszük meg, majd miután a virága elhervadt a metszést ismételjük meg.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR