Most aratjuk és szárítjuk a közkedvelt levendulát

Most aratjuk és szárítjuk a közkedvelt levendulát

Az ideális időpontot eltalálni nem könnyű.

Nemcsak Franciaországban népszerű ez az illatos, lila virágú növény, de hazánkban is egyre több teraszon és kertben tűnik fel. Érdemes levendulát termeszteni, mivel nagyon igénytelen (napos és meleg helyet kíván), hamar nő és rengeteg felhasználási lehetőséggel bír. Ott a helye a konyhában, fűszerként, mediterrán ételekhez, italokhoz, de molyirtó hatása is van, és fürdővízbe is tehetjük. Régóta ismert, mint gyógynövény, nyugtató, fertőtlenítő hatású. Megfigyelések szerint riasztja a hangyát és a levéltetveket, ezért szívesen ültetik rózsa mellé.

levendula aratjuk 01

A virágzatát gyűjtik, sötét, de meleg helyen szárítják. A szárított virágzat kellemesen kesernyés ízű. Csekély mennyiségű illóolajat (linalol, borneol, linalilacetát, kámfor), kumarint és cserzőanyagokat tartalmaz. A francia levendula (Lavandula angustifolia)  a legfinomabb és legértékesebb aromájú levendula, mely a leginkább elterjedt. Tihanyban is ez a fajta honosodott meg, időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat virágzása. Az angol levendula (Lavandula intermedia)  aromája markánsabb, illata erősebb és fanyarabb a franciánál. Mennyiségre több az olaja, viszont kisebb értékű, és nehezebb termeszteni is.

levendula aratjuk 02

Szakértők szerint az egyik legnehezebb kérdés az, hogy mikor arassuk a levendulát. Pontos dátum azért nem adható meg, mert azt erősen befolyásolja az időjárás is. Magyarországon a francia levendula virágzása általában június első hete körül kezdődik, amint a hosszú álfüzérek alsó részén kezdenek kinyílni a virágok, kezdhetjük a begyűjtést.

levendula aratjuk 03

A levendula aratás időpontja attól függ, hogy később milyen célra szeretnénk felhasználni a levendulát. Virágát friss felhasználásra és szárításra a virágzás közepén vágjuk le, olajlepárlásra a virágzás vége felé arassunk. Ha időben arattunk nyáron, ősszel egy másodvirágzásra is számíthatunk.

levendula aratjuk 05

Virágzás elején, amikor a levendulavirágok kinyíltak, szárral együtt vágjuk le, árnyékos, szellős helyen szárítsuk. Ha szárított virágdíszt szeretnénk, lefele lógatva kössük fel. A levágott szárakat csokorba kell kötni, és árnyas, szellős helyen felakasztva szárítani. Fontos, hogy a száradás viszonylag gyors legyen, és a csokrok belseje is kapjon levegőt. Ha szárítás után lemorzsoljuk, és jól zárható üvegbe tesszük a virágokat és a leveleket, akkor használhatjuk italok, ételek ízesítésére.

levendula aratjuk 06

Ha csokorban szeretnénk szárítani, akkor olyankor kell levágni a virágokat, amikor az első két virág kinyílt, és a többi rügy még zárt, vagy maximum a virágok harmada nyílt ki. Ha később szüretelünk, akkor szárítás után a virágok le fognak potyogni. Ha a legtöbb virág már kinyílt, akkor a levendulát a szárítás után ételbe, italba vagy illatos tasakba használhatjuk fel. Ha olajat szeretnénk készíteni, akkor a betakarítás később történik, fajtától függően általában akkor, amikor már a kis virágok kezdenek leszáradni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR