Spanyol levendula: szeretnél belőle a kertedbe vagy az erkélyedre?

Spanyol levendula: szeretnél belőle a kertedbe vagy az erkélyedre?

Ez a levendula nem az a levendula.

Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy a spanyol (vagy olykor francia) levendula (Lavandula stoechas), amely füzéres vagy bóbitás levendula néven is ismert, nem azonos a legtöbb kertész által már jól ismert közönséges vagy keskenylevelű levendulával (Lavandula angustifolia; további köznapi elnevezései: orvosi levendula, szagos levendula, valódi levendula). Ez utóbbit – csak hogy a dolgok egy kicsit még tovább bonyolódjanak – időnként szintén emlegetik francia levendula néven is.

Mindettől függetlenül a spanyol levendulának is finom az illata, virága pedig különösen bájos és szép. Amiben legfőképp eltér a közönséges levendulától az az, hogy jobban kedvére van a meleg klíma.

spanyol levendula 02

Mit érdemes tudni a spanyol levenduláról?

A mediterrán térség meleg, száraz éghajlatú területein őshonos spanyol levendula az illatos gyógynövényként ismert és kedvelt levendula (Lavandula)  növénynemzetség egyik faja a mintegy 40 közül.

Megjelenésében hasonlít is, meg nem is a többi fajtához, azaz van, amiben láthatóan eltér. Jellemzően kis bokrocskákat alkot, amelyekből pompás alacsony sövény vagy ágyásszegély nevelhető. Levelei ezüstös zöldek, egyedisége azonban elsősorban a virágaiban mutatkozik meg. Ugyanis az egyenes szárak csúcsán elhelyezkedő bóbitaszerű füzérvirágzat tetején nyuszifülekre emlékeztető, megnagyobbodott, lila, bíbor- vagy mályvaszínű murvalevelek díszlenek. Íme néhány népszerű változat:

  • Ann's Purple. A többi fajtánál nagyobb, magassága a 70-75 cm-t is elérheti.
  • Purple Ribbon. Sötétlila virágokat hoz, és a többi fajtánál jobban tűri a hideget.
  • Kew Red. Ez a fajta egyike azon keveseknek, amelyek (sötét málnaszínnel párosult) rózsaszínű virágokat hoznak.
  • Winter Bees. A többi fajtát megelőzve virágzása igen korán, a meleg éghajlatú területeken már tél végén megkezdődik.
  • Lutsko’s Dwarf. Ez a törpe fajta mindössze 30 cm magasra nő, így nem csoda, hogy a konténer- és balkonkertek egyik első számú kedvence.

spanyol levendula 03

A spanyol levendula gondozása

A spanyol levendula gondozása nem tér el sokban a többi fajtáétól, jóllehet a közönséges levendulához képest jobban tűri a kánikulai meleget és hideghatásnak sem kell érnie ahhoz, hogy virágot hozzon.

spanyol levendula 05

Ha ki szeretnénk ültetni a kertbe, mindenképpen napos fekvésű helyet keressünk a számára. Másik népszerű megoldás az edényes növényként való tartása. Cserépbe, balkonládába ültetve hosszú ideig díszíti a környezetünket. Amire ügyelnünk kell, az az, hogy az ültetőkeverék könnyű, jó vízáteresztő képességű legyen, az edény alján pedig legyen vízelvezető nyílás, amelyen keresztül a felesleges öntözővíz távozni tud. A spanyol levendula nem igényel sok locsolást, és a hosszabban tartó aszályos időszakokat is jól viseli.

spanyol levendula 04

A spanyol levendula igen népszerű tehát a forró, száraz éghajlatú országokban, mi pedig cserépbe ültetve akár a lakásba is behozhatjuk. A kertben tartva pedig – amellett, hogy rendkívül dekoratív és illatos – az igen hasznos beporzó rovarokat is a kertbe csalogatja.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR