Ilyen, amikor saját levendulameződ van!

Ilyen, amikor saját levendulameződ van!

Kékeslila, illatozó virágtenger Erdélyben.

Sokunk vágya egy gyönyörű, virágzó levendulaültetvény. Fodorean Irénke  saját levendulamezővel büszkélkedhet, melyet a Kertészkedők Klubjában be is mutatott. Ő meséli most el az ültetvény történetét, és persze tanácsokat is ad mindazoknak, akik hozzá hasonlóképp ilyesmibe fognának.

levendulaultetveny erdely 03

Magyarországon éltem 15 évet, pontosabban Érden, és ott ismerkedtem meg először a levendula illatával és gyönyörű színével. 1993-ban először hoztam pár levendulabokrot a saját kertembe Kolozsvárra, és utána visszaköltöztünk Erdélybe.

levendulaultetveny erdely 02

Először csak egy szegélyt csináltam az udvaron levendulából, párosított rózsatövekkel, hogy védjem a rózsákat a tetvektől. Nagyon, nagyon megszerettem a levendulát, imádom az illatát, a színét és számomra egy terápia a kapálás, metszés és szüretelés.


A férjem ajándékba kapott a szüleitől pár hektár földet. Az a föld nagyon fekete, de nagyon hamar kiszárad és megrepedezik, nem terem meg majdnem semmi. Viszont a levendula imádja. Innen jött az ötlet, hogy jó sok levendulát ültessek.

Van Lavandula angustifolia, Hidcote blue  sötétlila, van rózsaszín, sárga, Blue scent  és Sevastopolis.

levendulaultetveny erdely 04

Jelenleg kb. 1500 m2-en van levendula ültetve. A levendulát nem kell locsolni, kártevői nincsenek, nem permetezzük semmiféle vegyszerrel, csak kapáljuk. Így 100 százalékosan természetes a levendula.

levendulaultetveny erdely 05

A Hidcote  és Blue scent  gyógyászati levendula, azért esett a választásom erre a fajtára, mert nagyon szeretem a szirupot, teát, illóolajat. Készítek száraz csokrokat, illatzsákokat, szirupot, szappant, teát és sok más egyebet.

levendulaultetveny erdely 06

Hogy idegenek ne tudjanak bemenni, kerítést tervezünk, de még nem sikerült megvalósítani.

A legfontosabb, ha valaki akar levendulát termeszteni: a növény, amit ültet, ne magból legyen, hanem dugvány! A metszés nagyon fontos ahhoz, hogy jó sok virágot hozzon és az is, hogy napsütéses területre legyen ültetve.

levendulaultetveny erdely 07

Amikor ültettem a levendulát, nem tudtam, hogy menyire nagy segítség lesz számomra és mások számára ez az ültetvény. Számomra hatalmas segítséget jelentett súlyos betegségemből való felépülésben.

levendulaultetveny erdely 08

levendulaultetveny erdely 09

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR