Hogyan gondozzuk a cikláment, ha már elvirágzott?

Hogyan gondozzuk a cikláment, ha már elvirágzott?

Ha az elvirágzott cikláment helyesen gondozzuk, nem csupán életben marad, de azt is elérhetjük, hogy újra virágot hozzon.

Bár a ciklámennek húsznál is több fajtája létezik, mind közül a legkedveltebb a perzsa vagy szobaciklámen (Cyclamen persicum). A legtöbb virágárus kínálatában megtalálható, mondhatni az egyik legnépszerűbb virágos növény, ha ajándékozásra kerül a sor. A jellemzően télen nyíló, élénk színű virágaival vidámságot csempész az otthonokba; különösen kedvelt karácsony és Valentin-nap környékén. De mit tegyünk a ciklámennel, ha már elvirágzott? Az alábbiakból minden kiderül!

Az elnyílt ciklámen gondozása

Hogy mihez kezdjünk a ciklámennel elvirágzás után? A szobaciklámenre gyakran szezonális ajándékként tekintünk. Sokan abban a hitben vannak, hogy az újravirágzás elérése nehéz és bonyolult művelet, így a szépségét vesztett növényt egyszerűen kidobják.

Bár valóban jelenthet némi kihívást a ciklámen életben tartása és helyes gondozása, miután a virágai elnyíltak, semmi esetre sem lehetetlen a vállalkozás. Igenis, bátran megpróbálkozhatunk vele. A siker kulcsa pedig nem más, mint a megfelelő fényviszonyok és hőmérséklet megteremtése.

ciklamen ha elviragzott 02

Hogyan gondozzuk a cikláment elvirágzás után?

Teljesen természetes jelenség, mikor elvirágzás után a ciklámen a leveleit ledobva nyugalmi állapotba kerül. Bizonyos ideig tartó nyugalmi időszakra van szüksége ugyanis a nyári hónapok alatt, hogy a szárgumói újra fel tudjanak töltődni a következő virágzási szezonra. Íme a követendő lépések:

  1. Amikor a ciklámen levelei kezdenek hervadni és sárgulni, fokozatosan csökkentsük az öntözővize mennyiségét.

  2. Ollóval vágjuk le a növényen maradt összes elszáradt vagy száradófélben lévő levelet.

  3. A növényt úgy helyezzük el a cserepében, hogy szárgumójának a felső fele szabadon, az ültetőkeverék felszíne felett legyen.

  4. Vigyük a cserepet egy hűvös, árnyékos helyiségbe, ahol távol van a tűző naptól vagy közvetlen fénytől. Mindenképpen olyan helyiséget válasszunk, ahol a növény nem fagyhat meg.

  5. A nyugalmi időszak alatt szüntessük be az öntözést és a tápoldatozást – ez általában hat-nyolc hetet jelent. Tudnunk kell róla, hogy ha a nyugalmi állapotában lévő növényt öntözzük, ez nagy eséllyel a szárgumó rothadásához vezet.

  6. Valamikor szeptember és december között új hajtások fognak megjelenni a növényen. Ha ez bekövetkezik, a cserepét költöztessük át egy világos, napos helyiségbe, majd alaposan öntözzük meg.

  7. A cikláment hűvös helyiségben tartsuk, ahol a nappali hőmérséklet 16-18 °C, az éjszakai pedig 10 °C körül mozog.

  8. A növényt havonta egyszer kezeljük szobanövény-tápoldattal.

  9. Amennyiben mindent jól csináltunk és sikerült a ciklámen valamennyi igényét kielégítenünk, a tél közepe táján újra számíthatunk a virágzására.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR