Régi ismerős új köntösben: ciklámen újdonságok

Régi ismerős új köntösben: ciklámen újdonságok

A közkedvelt szobanövény már csüngő és rojtos változatban is kapható!

A ciklámenként vagy szobaciklámenként ismert perzsa ciklámen egyike a legkedveltebb cserepesünknek, üde, élénkszínű virágai miatt gyakori kísérővirág az ajándékok mellett. Eredetileg Törökország, Jordánia, Izrael sziklás vidékein, cserjéseiben őshonos. Fontos tudni, hogy a növény minden része mérgező, kisgyermekes háznál erre ügyeljünk! Számos színváltozatban létezik, a fehértől a halvány rózsaszínen, lazacszínen át, egészen a sötét vörösig. Kecses virágai karcsú szárakon nyílnak, a levelek is díszíthetnek márványozottságukkal, szív alakjukkal.

ciklamen ujdonsag 01
Schoneveld Breeding

Tedd az ablakok közé!

A ciklámen gumós évelő, remekül érzi magát hűvösebb szobában, vagy két ablak között. Világos, de nem napsütéses helyre tegyük, a földje pedig jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag legyen. A locsolásnál ügyeljünk arra, hogy alulról történjen, és semmiképpen se álljon alatta a víz hosszabb ideig! Öntözzük rendszeresen, de két öntözés között picit hagyjuk kiszáradni a földjét. Melegben, vagy száraz levegőjű helységben levelei hamar elsárgulnak, virágai lehullanak, bimbóit ledobja. A megfelelő hely tehát a hűvös, párás számára, így tartva hosszú virágzásával örvendeztet meg minket.

ciklamen ujdonsag 02
Cyclamen Super Serie Petticoat

Új fajták a láthatáron

A nemesített változatok között ma már nagyvirágú, fodros szirmú, különlegesebb színű fajtákat is találunk. A ’Micro’ névre keresztelt fajta például bájos kis termetével (11-13 cm magasra növő növénykék) hódít, mintegy 18 színben kapható. Különleges rojtos szirmú a ’Merengue’, amely már új, lazacvörös színben is elérhető.

A holland Schoneveld cég nemrég egyedülálló újdonsággal rukkolt elő: a Super Series sorozat új tagja, a Petticoat ugyanis csüngő virágával kápráztat el (lásd a fenti képen).  A Super Series mini ciklámen az amerikai FloraStar-díj 2005-ös nyertese, nem véletlenül: a tarka levelek, a hosszan tartó virágzás ellenállhatatlanná teszi ezeket a fajtákat. A Petticoat játékos, apró virágfejei lefelé néznek, csüngenek, a szirmok külső fele erezett. Függőkosárba, talapzatra helyezve rendkívül mutatós. Mintegy 6 színben kapható már, a sötét lazacszíntől a sötét ibolyáig.

A japán Yamatsuri kertészet újdonsága a dupla virágú ciklámen, mely hamarosan Európában is széles körben lesz kapható. Igazán lenyűgöző, mutatós növény, minden bizonnyal nagy kedveltségre fog szert tenni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR