Mi tartja életben a kankalint és cikláment?

Mi tartja életben a kankalint és cikláment?

A szobában tartott cserepes primula (kankalin) és ciklámen néhány tipp megfogadása után csak úgy önti majd a virágesőt gondozójára.

Szépek a cserepes virágok, de többségük pár hét után hervadni kezd. Ám a megfelelő gondozás mellett sokáig gyönyörködtetnek bennünket.

Primula

Más néven - a kankalin - biztosan nem fonnyad el, ha gyakran öntözzük, világos helyen tartjuk, amíg az időjárás megfelelő nem lesz a kiültetéshez. Ahhoz, hogy januártól májusig virítson, a földjét tartsuk nedvesen, de a leveleket és a virágokat ne érje a víz. A leszáradt szirmokat szedjük le, így újabb virágzásra serkenthetjük a növényt.

Télen hűvösebb helyiségben tartsuk, a szobahőmérsékletet csak rövid ideig viseli el. Virágzás idején hetente egyszer tápoldatozzuk. Akkor se dobjuk ki, ha a benti gondozás megsínylette. Tartsuk a földjét nedvesen, nyáron pedig ültessük ki a kert árnyékos részébe, és továbbra is rendszeresen öntözzük.

 kankalin ciklamen 04

Ciklámen

Nem való fűtött szobába, így ne csodálkozzunk, ha egy idő után sárgulni kezd a levele. Az ideális hőmérséklet számára a 14-16 fok. Mérsékelten öntözzük, de hagyjuk kiszáradni a földjét, a pangó vizet nem szereti. Ügyeljünk arra, hogy a bimbóik és a levele közé se kerüljön víz. Az a legjobb, ha alulról szívja fel a nedvességet, a tálka aljára tegyünk kavicsokat. Ha a levelek szára elkocsányosodik, akkor valószínűleg túlöntöztük. A kemény vizet nem szereti, ezért esővízzel vagy felforralt csapvízzel, amit lehűtöttünk öntözzük meg.

kankalin ciklamen 02

Január-február vége felé elnyílnak a virágok, a levelek leszáradnak. Ekkor ne öntözzük tovább, május végén ültessük át, az elhalt gyökereket, elszáradt leveleket távolítsuk el. Világos, de túl napos helyre tegyük és újra mérsékelten öntözzük. Átültetéskor a gumó egyharmada kerüljön a föld felé, mert a ciklámen nem szereti a mélyültetést.

kankalin ciklamen 03

Tápanyag a megfelelő virágzáshoz >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR