Hogyan kell cserépben szamócát termeszteni?

Hogyan kell cserépben szamócát termeszteni?

Egész nyáron örömforrás a naponta egy szem friss, piros szamócával kedveskedő bokrocska az erkélyen vagy a teraszon. Útmutató, hogy mire ügyelj, amikor megvalósítod.

Először is felmerül a kérdés, miért éri meg szamócát konténerben termeszteni? Három fontos dolgot is fel tudunk sorolni érvként, amely a konténeres szamócatermesztés mellett szól. (Egy korábbi cikkünkben már tisztáztuk, hogy miért nevezzük a szamócát szamócának és nem epernek. >>)

1. Élettér

A szamóca kistermetű, kompakt növény, így még az igencsak helyszűkében lévő hobbikertészek is könnyen tarthatnak belőle pár cseréppel.

2. Kényelmi szempontok

Az szamócát tarthatjuk a konyha közelében, vagy a kellemes beszélgetések színhelyéül szolgáló teraszon, erkélyen is elhelyezhetjük a konténeres szamócakertet.

3. Kártevők elleni védekezés

Ha az szamócát a kerti talajtól távol termesztjük, máris egy sor bakteriális és gombás betegség kialakulásának az esélyét csökkentettük drasztikusan.

Szamóca

Milyen fajta nő a legjobban cserépben?

Bármilyen, konténerben termesztett szamóca képes termőre fordulni. A folytontermő szamóca a nevéhez híven hosszabban terem.

Milyen konténer vagy cserép a legjobb az szamóca termesztéséhez?

Legyen szó akár cserépről, függő kosárról vagy virágládáról, a lényeg a megfelelő vízelvezetés. Nagyságától függően, legyen a konténer vagy láda alján egy vagy több vízelvezető nyílás. Mindenekelőtt ez jellemzi a jó szamócatartó edényt.

Az szamóca viszonylag kis gyökérlabdával rendelkezik, így már egy 25-30 cm átmérőjű és 20 cm mély cserép is megfelel a termesztéséhez. Ugyanakkor minél kisebb az edény, annál gyakrabban lesz szükség öntözésre.

A szintetikus anyagból készült és világos színű cserepek hűvösebben tartják a növény gyökerét, mint a sötét színűek vagy a jó hővezető tulajdonságokkal rendelkező természetes anyagok, mint például az agyag és a fém.

Szamóca

Hogyan termesszünk szamócát konténerben?

A növény

Levél nélküli tőrózsával, illetve előnevelt palántával is megkezdhetjük a szamóca termesztését. Az utóbbi esetben a 8-10 cm-es palántázó poharakban kapható palánták jóval gyorsabban meggyökeresednek és erőre kapnak, miután átültettük azokat a konténerekbe.

Talaj

Használjunk laza, agyagos ültetőkeveréket, amely megtartja a vizet, de hagyja a felesleget eltávozni.

Ültetési távolság

Egy-egy tő kifejlett szamóca minden irányban mintegy 60 cm helyet igényel. Ezért helyigénye miatt a kis méretű konténerekbe mindössze 1-2 tő szamócát ültessünk.

Ültetés

Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy a növény tőrózsáját hagyjuk szabadon. Formázzunk egy kis halmot az ültetőkeverék tetején. A növény gyökerét helyezzük elrendezve a halomra, majd takarjuk be keverékkel a gyökeret egészen a tőrózsáig, végül alaposan öntözzük meg. Ahogy az ültetőkeverék tömörödik a konténerben, szükség lehet a kiegészítésére.

Elhelyezés

Győződjünk meg róla, hogy a növény számára kiválasztott helyen a konténereket legalább napi 6-8 óra napsütés éri, ez ugyanis elengedhetetlen a dús virágzáshoz és a bő terméshez. Ha a napfény csak egy irányból érkezik, ha lehetséges, 3-4 naponta fordítsunk a cserépen.

Csak azért, mert a szamóca cserépben van, ez nem jelenti azt, hogy a kártevők nem férhetnek hozzá. A rovarok, madarak és különböző csúszómászók számára ugyanúgy vonzóak, így szükség esetén hasznos lehet madárhálóval vagy kis kerítéssel védenünk a növényeket.

Szamóca

A konténeres szamóca gondozása

Öntözés

Az szamócát minden alkalommal öntözzük meg, amikor a földjét kb. 2-3 cm mélységig száraznak érezzük. Kerülendő, hogy a növény pangó vízben álljon vagy a földje átázott legyen, ugyanakkor az sem válik a javára, ha hosszú napokig száraz marad a földje, és a növény emiatt hervadásnak indul. Erre különösek a termés érésekor figyeljünk.

A konténeres föld hamarabb kiszárad, mint például a kert talaja. A hosszan tartó forró, száraz időjárás miatt szükség lehet a napi öntözésre, illetve ahogy fejlődik a növény gyökérzete, egyre gyakoribb öntözést igényel.

Tápoldatozás

Minden konténeres növény meghálálja a tápoldatozást. Az szamócát 3-4 hetente kezeljük foszforban gazdag folyékony tápoldattal.

Téli védelem

A szamóca akkor terem a legjobban, ha hagyjuk, hogy a téli hónapokban nyugalomra térjen. A hidegebb területeken a gyökerei azonban megfagyhatnak, illetve vannak konténerek, amelyek elrepedhetnek, ha kinn hagyjuk azokat a szabadban a fagypont alatti hőmérsékleten. A konténereket a téli szezonra behozhatjuk például egy fűtetlen helyiségbe. Csak akkor öntözzük meg, ha a föld már nagyon száraz. Az is megoldást jelenthet, ha a szabadban tartott konténereket a helyükön hagyjuk és mulccsal takarjuk be.

Tipp

Jó, ha tudjuk, hogy a lehető legjobb gondoskodás ellenére is a szamóca csupán rövid életű évelő, és a növényeket körülbelül 3 évente ki kell cserélni. Ha szeretnénk, hogy számunkra a konténeres szamócatermesztés könnyű és sikeres foglalatosság legyen, kezeljük a szamócát egynyáriként. Ha nem tervezzük, hogy több évig is megtartjuk, nincs szükség a virágok lecsipkedésére sem (a termésszabályozás miatt). Nyugodtan hagyhatjuk, hogy a növények dúsan virágozzanak és teremjenek, a következő szezonban pedig váltsuk fel a régi növényeket újakkal!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR