Szamócaszüret októberben? Miért is ne!

Szamócaszüret októberben? Miért is ne!

Neveljünk szamócát cserépben, ládában, hogy egészen októberig teremjen.

Manapság szinte egész évben kapható földieper a boltokban, de a naptól átmelegített, érett gyümölcs páratlan aromáját semmi sem képes felülmúlni

Ezt az aromát azok is megtapasztalhatják, akiknek nincs kertjük, nincs saját ültetvényük, hiszen sok helyen vannak olyan eperültetvények, ahol működik a "Szedd magad"  akció. A kerti eperfajták csak június végéig teremnek, és mi van azután?

szamocaszuret oktoberben 01 

A folyton-termő fajtákkal egészen októberig meghosszabbítható az eperszezon, ehhez kertre sincs szükségünk, hiszen ezek a földieprek cserépben, ládákban is teremnek. Régebben hónapos epernek nevezték, ma folyton-termőnek nevezik. Legtöbbjük a szamócára vezethető vissza, amellyel az erdők szélén gyakran találkozhatunk. A szamóca termése ugyan kicsi, de finom az aromája. Más fajtákkal keresztezve elérték, hogy nagyobb legyen a gyümölcs, az íze pedig változatosabb.

A cserepes termesztésnek meg van az az előnye, hogy a lecsüngő indákon érő eper szépen mutat, és nem érintkezik a földdel. Ha egy ládában mégis fenn áll az a lehetőség, hogy a földig lenőne, akkor az eper alá szórjunk egy kevés szalmát.

Tavasszal az ültetendő földbe keverjünk egy kis szerves trágyát, hogy a növényen több virág, és gyümölcs teremjen. A beültetett edény feltétlenül déli fekvésű helyre tegyük, mert a napsütés nem csak a növekedésben segít, hanem az aromája is finomabb lesz.

Ősszel az évelőket erősen vágjuk vissza, a cserepeket állítsuk egymás mellé a házfal mentén, ott van egy kis védelem a számukra.

szamocaszuret oktoberben 03

Földieper ültetése balkonládába vagy cserépbe

Ez a művelet ugyanolyan egyszerű, mint az egynyári virágoké. Alaposan öntözzük be az epret, hogy átültetés előtt megfelelő nedvességgel rendelkezzen. A cserepet addig áztassuk egy nagyobb edénybe, amíg az meg nem szívta magát vízzel, amíg nem száll fel több buborék. A műanyag cserépből azonnal tegyük át a növényt az előre elkészített ültető-gödörbe. A láda alján legyen vízelvezető lyuk, illetve egy réteg agyag-granulátum. Töltsük fel földdel, és jól nyomkodjuk meg, a felszínét egyengessük el.

szamocaszuret oktoberben 04

Tipp

A földieper és a fűszernövények nagy egyetértésben osztoznak a napos helyen. A folyton-termő eper sok sarjat növeszt, melyeket leválasztva új cserépbe ültethetjük.

A kakukkfű és a metélőhagyma fellazítja a balkonládában növő eper talaját. A felálló növésű metélőhagyma kerüljön hátra, a bokrosan terebélyesedő kakukkfű pedig középre, az eper pedig gyönyörűen lecsüngve fog nőni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR